Οι αλλαγές που φέρνει στην πρωτοβάθμια υγεία το ΠΕΔΥ

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα είναι στο εξής η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ και θα έχει ως στόχο την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία, σύμφωνα με την εισαγωγική έκθεση του νέου νομοσχεδίου.

Η έκθεση δόθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής (10/1) σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα (13/1) στη Βουλή.

Με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα τα ιατρεία τους. Οι ασφαλισμένοι στο διάστημα αυτό θα εξυπηρετούνται από νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Η θέσπιση οικογενειακού γιατρού και η 24ωρη λειτουργία επί εβδομαδιαίας βάσεως των Κέντρων Υγείας είναι μερικές από τις βασικές αλλαγές που φέρνει στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το νομοσχέδιο. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία νέου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφαιρώντας ουσιαστικά τον ρόλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ, που όμως παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Κάτω από την ομπρέλα του νέου φορέα, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) θα μπουν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα τελευταία μπορούν να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που όμως θα αποφασίζει ο διοικητής κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ακόμη, θεσπίζεται ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού. Μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκης περίθαλψης σε νοσοκομείο, προκειμένου να μην προκαλείται συνωστισμός εκεί. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το χρόνο.

Οσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ θα πρέπει να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μέχρι όμως να μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα λαμβάνοντας τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες θα μπουν όσοι ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει