Αλλαγές στις συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Συγκρατημένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που αφορούν τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα βελτιώνουν τις πιθανότητες απώλειας βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό αναφέρει βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμούς της Νότιας Ασίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σπίτια και όχι σε νοσοκομεία σε ανθρώπους με καταγωγή από την Ινδία και το Πακιστάν και βρήκε πως οι ασθενείς έχασαν βάρος και είχαν μειωμένες μετρήσεις του ισχίου και της μέσης, ενώ υπήρξαν ενδείξεις ότι οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη.

Οι ερευνητές είπαν πως η καταγωγή και ο πολιτισμός των συμμετεχόντων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών σχετικών με τη διατροφή και την άσκηση. Οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν πως οι άνθρωποι που κατάγονται από τη Νότια Ασία δίνουν μεγάλη έμφαση στην οικογενειακή ζωή και τρώνε μαζί.

Από την νεαρή ηλικία έχουν μια ευαισθησία ή μια προδιάθεση για προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι άνδρες από το Πακιστάν και τις ινδικές κοινότητες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι έχουν παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος, λένε οι επιστήμονες.

Στη μελέτη, που διήρκεσε τρία χρόνια, παρακολουθήθηκαν 171 άτομα από την Ινδία και το Πακιστάν, τα οποία ζουν στην Σκωτία και βρίσκονταν ήδη σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διαβήτη, όπως φάνηκε από τις εξετάσεις που έκαναν στην έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν λεπτομερείς συμβουλές από διαιτολόγους και τούς προσφέρθηκαν κατάλληλοι πολιτισμικοί πόροι για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν το βάρος τους μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Ταυτόχρονα στις ομάδες ελέγχου (ομάδες που υπάρχουν στις περισσότερες μελέτες ως μέτρο σύγκρισης) δόθηκαν βασικές συμβουλές που, όμως, δεν ήταν πολιτισμικά συγκεκριμένες.

Ο καθηγητής Raj Bhopal από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε: «Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις δείχνουν ότι μια στρατηγική που είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην οικογένεια με πολιτισμικά προσαρμοσμένες συμβουλές για τον τρόπο ζωής, μπορεί να παράγει σημαντικά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων, μέσω της απώλειας βάρους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει