Η αλλαγή πάνας του μωρού βήμα προς βήμα

Είτε δεν έχετε αλλάξει πάνα ποτέ, είτε έχετε πολύ καιρό να το κάνετε, μην ανησυχείτε, το νέο μωρό θα σας… επιτρέψει να εξασκηθείτε στο φουλ!

Οι περισσότεροι γονείς κάνουν κοινά λάθη, όπως το να βάζουν την πάνα ανάποδα, ή πάνω στην προσπάθειά τους να δεχθούν ένα… ψέκασμα ούρων από το αγοράκι τους. Ε, λοιπόν, δεν είστε οι μόνοι.

Οι παρακάτω βήμα προς βήμα συμβουλές θα σάς επιτρέψουν να κατακτήσετε την… τέχνη της αλλαγής πάνας και να διορθώσετε γρήγορα τυχόν λάθη που θα κάνετε στο ξεκίνημα.

Να έχετε πάντα έξτρα προμήθειες

Εχετε πάντα πρόχειρα τα… σύνεργα της αλλαγής πάνας, αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ απροόπτου. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο καθαρές πάνες, κάτι για να σκουπίσετε το μωρό και μια επίπεδη επιφάνεια, ή την ειδική αλλαξιέρα. Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες θα χρειαστείτε ένα καθαρό κάλυμμα πάνας ή αδιάβροχο παντελόνι (και ενδεχομένως παραμάνες αν και οι σύγχρονες υφασμάτινες πάνες κλείνουν με κουμπιά). Αν το μωρό σας έχει εξάνθημα από την πάνα, χρησιμοποιήστε βαμβάκι, πετσέτα και ειδική κρέμα για τα εξανθήματα.

Πάντα να έχετε το ένα χέρι σας πάνω στο μωρό

Πλύνετε τα χέρια σας και τοποθετήστε το μωρό στο χώρο αλλαγής της πάνας. Χρησιμοποιήστε ιμάντες ασφαλείας, ή σιγουρευτείτε ότι κρατάτε με το ένα χέρι το μωρό, για να μην κυλήσει μακριά, γιατί είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό χωρίς επίβλεψη, ούτε για ένα λεπτό. Αν κινείται πολύ, αποσπάστε του την προσοχή με ένα κινητό ή με ένα χρωματιστό παιχνίδι. Βγάλτε την βρόμικη πάνα, κρατήστε τα πόδια του μωρού με το ένα χέρι και χρησιμοποιήστε το άλλο για να σπρώξετε από κάτω το μπροστινό μέρος της πάνας.

Σκουπίστε εμπρός – πίσω

Πρώτα, χρησιμοποιήστε το μπροστινό μέρος της πάνας για να σκουπίσετε το μωρό σας (σκουπίζετε από εμπρός προς τα πίσω για να αποφύγετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος). Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μωρομάντιλο, ή μια υγρή πετσέτα για να καθαρίσετε το μωρό (και πάλι σκουπίζοντας από εμπρός προς τα πίσω). Για ένα νεογέννητο μωρό ή για μωρό με εξάνθημα από την πάνα, χρησιμοποιήστε βαμβάκι και ζεστό νερό. Ταμπονάρετε ελαφρά μέχρις ότου το δέρμα του μωρού να στεγνώσει. Εάν έχετε αγόρι, τοποθετήστε μια καθαρή πάνα πάνω από το πέος του, ώστε να εξασφαλίσετε πως δεν θα ουρήσει πάνω σας όσο το αλλάζετε.

Αλλάξτε την παλιά πάνα με μια καθαρή

Σηκώστε τα πόδια του μωρού και τραβήξτε την βρόμικη πάνα. Κρατήστε τα πόδια του για να μην ακουμπήσει τη βρόμικη πάνα. Σύρετε μια καθαρή πάνα κάτω από το μωρό σας. Στην πάνα μιας χρήσης, οι κολλητικές ταινίες κουμπώνουν πίσω, περίπου στο ίδιο ύψος που βρίσκεται η κοιλιά. Τραβήξτε το μπροστινό μέρος ανάμεσα στα πόδια του μωρού. Αν είναι αγόρι, βεβαιωθείτε ότι το πέος του είναι στραμμένο προς τα κάτω, ώστε να μην ουρήσει την κορυφή της πάνας του.

Δοκιμάστε με τα δάχτυλά σας τη σωστή εφαρμογή

Κολλήστε τις ταινίες στην πάνα μιας χρήσης ή τα κουμπάκια στην υφασμάτινη πάνα. Σιγουρευτείτε ότι η πάνα είναι άνετη, τοποθετώντας δύο δάχτυλα ανάμεσα στην πάνα και τη μέση του μωρού. Οταν πρόκειται για νεογέννητο, διπλώστε την κορυφή της πάνας προς τα κάτω, ώστε το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου να είναι εκτεθειμένο.

Μπορεί να θέλετε να ξεπλύνετε την πάνα

Τι μπορείτε να κάνετε με την παλιά πάνα; Με τις υφασμάτινες πάνες θα πρέπει κάθε φορά να πετάτε τα κακάκια του μωρού στην τουαλέτα, πριν τις τοποθετήσετε στον ειδικό τους κάδο. Μερικοί γονείς συνηθίζουν να το κάνουν αυτό και με τις πάνες μιας χρήσης. Τις πάνες μιας χρήσης μπορείτε απλά να τις κλείσετε με την ταινία και να τις βάλετε στα σκουπίδια. Μπορείτε ακόμα να τις βάλετε και σε μια πλαστική σακούλα πριν τις πετάξετε στα σκουπίδια. Για τις υφασμάτινες πάνες υπάρχει ένα ειδικό κουβαδάκι για να τις τοποθετήσετε (αφού προηγουμένως έχετε πετάξει τα κακά του μωρού) και τις διατηρείτε εκεί μέχρις ότου τις βάλετε στο πλυντήριο να πλυθούν. Εννοείται ότι δεν πρέπει να τις αφήσετε εκεί για μέρες.

Πάρτε το μωρό αγκαλιά και ηρεμήστε κι οι δυο

Για πολλές μαμάδες και πολλούς μπαμπάδες η στιγμή αλλαγής πάνας είναι μια μεγάλη στιγμή κατά την οποία έρχονται πολύ κοντά με τα μωρά τους. Μετά από το τέλος της διαδικασίας μπορείτε να πάρετε αγκαλιά το μικρό σας και να του μιλήσετε τρυφερά. Το μωρό σάς κοιτάζει και ακούει τη φωνή σας. Τραγουδήστε του κάποιο τραγούδι ή κάντε του παιχνιδάκια. Αν και μερικές φορές η αλλαγή πάνας επιβάλλεται να γίνει γρήγορα, κάποιες άλλες, που έχετε χρόνο, προσπαθήστε να απολαύσετε το τελετουργικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει