Η αλλαγή διατροφής πιθανή θεραπεία για το άσθμα

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, θα μπορούσαν να διευκολύνουν τα συμπτώματα του άσθματος, όπως αναφέρει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine.

Μελέτες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Οι επιπλέον ίνες άλλαξαν τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το έντερο και αυτά με τη σειρά τους μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η στροφή προς τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν το άσθμα. Οι αεραγωγοί είναι πιο ευαίσθητοι σε ερεθισμούς και είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί φλεγμονή σε άτομα με άσθμα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια στένωση των αεραγωγών που καθιστούν δύσκολο για το άτομο να αναπνεύσει.

Ωστόσο, μια πιθανή λύση μπορεί να βρίσκεται σε ένα άλλο όργανο, το έντερο και τα βακτήρια που ζουν σ’ αυτό.

Τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος είναι κατά πολύ λιγότερα από τα τρισεκατομμύρια των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα σ’ αυτό.  Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτά τα βακτήρια έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία.

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία, έδειξε ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές ή υψηλές σε ίνες μεταβάλλουν τα είδη των βακτηρίων που ζουν στα έντερα των ποντικών. Τα βακτήρια που υπάρχουν στις διαλυτές φυτικές ίνες, το είδος που συναντάται στα φρούτα και τα λαχανικά, άνθισαν στη δίαιτα που ήταν υψηλή σε φυτικές ίνες και παρήγαγαν με τη σειρά τους περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, ένα είδος λίπους που απορροφάται από το αίμα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτά τα λιπαρά οξέα ενήργησαν ως σήματα για το ανοσοποιητικό σύστημα και είχαν ως αποτέλεσμα οι πνεύμονες να είναι πιο ανθεκτικοί στους ερεθισμούς.

Το αντίθετο συνέβη στη διατροφή που ήταν χαμηλή σε φυτικές ίνες, καθώς τα ποντίκια έγιναν πιο ευάλωτα στο άσθμα.

Στην έκθεσή τους οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μια διαιτητική μετατόπιση από τις ίνες στα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να συμμετέχει στην αύξηση των επιπέδων του άσθματος.

«Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει  υπάρξει μια καλά τεκμηριωμένη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του αλλεργικού άσθματος στις ανεπτυγμένες χώρες και συμπίπτει με τις αλλαγές που έχουν γίνει στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης κατανάλωσης φυτικών ινών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενας από τους ερευνητές, ο δρ Benjamin Marsland είπε ότι μερικές από τις διαφορές που προκαλούνται από τις δίαιτες που είναι υψηλές σε φυτικές ίνες, έχουν παρατηρηθεί σε συγκρίσεις που έχουν γίνει σε ανθρώπους από την Ευρώπη και τη Μπουρκίνα Φάσο.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι λειτουργεί στον άνθρωπο. Η βασική αρχή των ινών που μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, είναι γνωστή. Αλλά δεν ξέρουμε τι ποσότητα φυτικών ινών θα χρειαστεί, ενώ και οι συγκεντρώσεις των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που απαιτούνται, μπορεί να είναι διαφορετικές. Είναι νωρίς, αλλά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ερευνητική ομάδα της Λωζάννης διερευνά επίσης το ρόλο της διατροφής στη μακροχρόνια φλεγμονή των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει