Αμφισβητούνται τα οφέλη του κόκκινου κρασιού

Το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη δεν προάγει τη μακροζωία όταν καταναλώνεται στα επίπεδα που απαντάται στη φύση, σε τροφές όπως τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine και ουσιαστικά αμφισβητεί τα πολυδιαφημισμένα οφέλη του κόκκινου κρασιού, αν αυτό καταναλωθεί στις μικρές δόσεις που συνιστώνται μέχρι σήμερα.

«Μελετήσαμε τη σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της ρεσβερατρόλης και των αποτελεσμάτων που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη σε ό,τι αφορά θέματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η διάρκεια ζωής και βρήκαμε ότι δεν έχουν καμία σχέση», λέει ο δρ Richard Semba, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού έχουν συζητηθεί πολύ από τότε που οι ερευνητές εντόπισαν το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο», που αφορά την παρατήρηση ότι οι Γάλλοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα καρδιακών παθήσεων, παρά την κατανάλωση σχετικά υψηλών ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι υποστήριζαν πως τα σχετικά υψηλά ποσοστά κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στη Γαλλία μπορούσαν να εξηγήσουν το υποτιθέμενο παράδοξο και περαιτέρω μελέτες, έχουν δείξει ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πράγματι συσχετίζονται με πιο υγιή καρδιά.

Πρόσφατα ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, προσδιόρισαν ότι μια συγκεκριμένη χημική ουσία στο κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόλη, φαίνεται να καθυστερεί σημαντικά τις επιπτώσεις της γήρανσης σε ποντίκια, όταν χορηγείται σε πολύ υψηλές δόσεις.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, παρόλο που δεν είναι μακροχρόνιες, ούτε έγιναν σε ανθρώπους, οδήγησαν πολλούς Αμερικανούς στην κατανάλωση συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης. Ξοδεύουν, μάλιστα, σ’ αυτές περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να εξασφαλίσουν την μακροζωία.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, παρακολούθησαν 783 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, αναλύοντας ποιοι επέζησαν και ποιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μίας περιόδου 9 ετών σε σχέση με τα επίπεδα ρεσβερατρόλης.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάποιο όφελος σε σχέση με την μακροβιότητα, τη μείωση της φλεγμονής, την καρδιακή νόσο ή τον καρκίνο.

Ωστόσο, η ρεσβερατρόλη στους συμμετέχοντες προήλθε μόνο από τη διατροφή τους, δηλαδή την κατανάλωση τροφίμων όπως το κόκκινο κρασί, την μαύρη σοκολάτα και τα μούρα, που παρέχουν σχεδόν αμελητέες ποσότητες ρεσβερατρόλης σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρέθηκαν στα συμπληρώματα και μελετήθηκαν στα ποντίκια.

Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ένα άτομο θα πρέπει να πιει εκατοντάδες ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα για να ταιριάξει με τις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες μελέτες της ρεσβερατρόλης.

«Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει σε μια μακροχρόνια μελέτη με μια τεράστια ομάδα συμμετεχόντων πως τα διατροφικά επίπεδα ρεσβερατρόλης δεν συσχετίζονται με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Ωστόσο, για να ισχυριστούμε ότι η ρεσβερατρόλη δεν έχει επιρροή στις αιτίες θνησιμότητας του πληθυσμού, θα απαιτηθεί σύγκριση ανάμεσα σε ομάδες με κανονικά, διατροφικά επίπεδα ρεσβερατρόλης και ομάδες με τυποποιημένα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης», λέει ο Juan Carlos Espin, καθηγητής έρευνας στο Εθνικό Ισπανικό Συμβούλιο Ερευνας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει