Ανακαλύφθηκε εγκεφαλική οδός που εμπλέκεται στο συναίσθημα

Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανακάλυψαν μονοπάτι του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε συναισθηματικές συμπεριφορές ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των θηλαστικών.

Η ερευνητική ομάδα του βρετανικού Πανεπιστημίου υποστηρίζει πως τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών θεραπειών για συναισθηματικές διαταραχές, όπως φοβίες, κρίσεις πανικού και άγχος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό The Journal of Physiology.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, η πλαγιοκοιλιακή περιυδραγωγός φαιά ουσία (vlPAG), ενεργοποιεί τις αντιδράσεις που όλοι έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε τον φόβο, όπως είναι η αύξηση της πίεσης του αίματος, ο υψηλός καρδιακός ρυθμός, η παγωμάρα, ή το συναίσθημα «fight or flight», δηλαδή το συναίσθημα που νοιώθει κανείς μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να μείνει για να παλέψει ή να τραπεί σε φυγή.

«Οι νευρικές οδοί που διέπουν τις αυτόνομες και αισθητήριες συνέπειες της ενεργοποίησης της (vlPAG) μπροστά σε καταστάσεις φόβου είναι ήδη γνωστές και κατανοητές σε εμάς. Αλλά είναι πολύ λιγότερα πράγματα γνωστά σχετικά με τις οδούς που συνδέουν τη δραστηριότητα της vlPAG με τα διάφορα πρότυπα που δημιουργούν οι διαφορετικές συνθήκες φόβου και τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση», αναφέρει η Bridget Lumb, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα ενήλικου αρουραίου, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα μονοπάτι του εγκεφάλου που οδηγεί από την vlPAG στην πυραμίδα, ένα μέρος της παρεγκεφαλίδας. Η παρεγκεφαλίδα, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, είναι μια περιοχή που εμπλέκεται στις εθελοντικές κινήσεις, την ισορροπία και τον μυϊκό τόνο.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η πυραμίδα παίζει ρόλο στην πρόκληση του αισθήματος του «παγώματος» του σώματος, όταν τα κεντρικά δίκτυα επιβίωσης ενεργοποιηθούν από μια κατάσταση που προκαλεί φόβο. Από το γεγονός αυτό η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι η πυραμίδα μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης για τα διάφορα δίκτυα που ενεργοποιούνται με το φόβο.

«Με τον προσδιορισμό της πυραμίδας ως κρίσιμου στοιχείου του νευρωνικού δικτύου που εξυπηρετεί συναισθηματικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το “πάγωμα” η παρούσα μελέτη εντόπισε νέες νευρικές οδούς που συνδέουν την vlPAG με τις κινητικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τον φόβο», λένε οι ερευνητές.

«Η δουλειά μας συστήνει τη νέα έννοια ότι η παρεγκεφαλίδα είναι ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για θεραπευτικές στρατηγικές στη διαχείριση της απορρύθμισης των συναισθηματικών καταστάσεων, όπως οι διαταραχές πανικού και φόβου», καταλήγει η  Lumb.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει