Αναπτύχθηκε αποτελεσματικό πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Eνα πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας, που αναπτύχθηκε από μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, προστάτευσε μωρά για ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Τα προστάτευσε δηλαδή στο χρονικό διάστημα που ένα παιδί είναι πιο ευάλωτο από ποτέ στην ελονοσία.

Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Medicine.

Η εταιρεία GlaxoSmithKline ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει στην αγορά το εμβόλιο, που ονομάζεται RTS,S.

Οι δοκιμές που έγιναν σε περισσότερα από 15.000 βρέφη ηλικίας 6 εβδομάδων έως 17 μηνών έδειξαν πως περίπου τα μισά από αυτά (46%) προστατεύτηκαν από την ελονοσία για 18 μήνες, μετά από μια σειρά τριών δόσεων του πειραματικού εμβολίου.

Το εμβόλιο απέτρεψε κατά μέσο όρο 829 κρούσματα ελονοσίας ανά 1.000 παιδιά που εμβολιάστηκαν όπως ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς η ελονοσία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας κάθε χρόνο που σκοτώνουν περισσότερα από 600.000 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει