Αναθεωρώντας τη Διατροφή: Πώς η Όξινη διατροφή Επηρεάζει την Υγεία μας

Η Σημασία της Διατροφής και η Οξύτητα της

Η διατροφή μας έχει έναν απροσδόκητο αντίκτυπο στο pH του σώματός μας, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία μας. Ωστόσο, η ισορροπία δεν είναι τόσο απλή όσο το να τρώμε λιγότερα όξινα τρόφιμα.

Στα χέρια μου κρατώ μια λωρίδα λαμινίτου και ελπίζω να μην «κοκκινίσει», κάτι που θα υποδείξει μια όξινη κατάσταση. Αυτός δεν είναι ένας τυχαίος έλεγχος, αλλά μια δοκιμή που δείχνει αν η διατροφή μου με βλάπτει. Η όξινη ούρηση είναι ένδειξη υψηλής οξύτητας στη διατροφή μου, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε πολλές ασθένειες. Ευτυχώς, η λύση είναι απλή: μια αλλαγή στη διατροφή. Αν δω ότι η λωρίδα κοκκινίζει, θα φάω λίγο σπανάκι και θα δοκιμάσω ξανά.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ως μια αχρείαστη συνιστώσα, αλλά επιστήμονες διατροφής πιστεύουν ότι αγνοώντας την οξέα φόρτιση της διατροφής, χάνουμε σημαντικές πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή μας. “Η υψηλή οξέα φόρτιση της διατροφής αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες,” λέει η Χάνα Καλεόβα από το Physicians Committee for Responsible Medicine. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν τη νεφροπάθεια, την ηπατοπάθεια, τον καρκίνο, την παχυσαρκία και την κατάθλιψη.

Πώς Επιβαρύνει η Διατροφή μας την Οξύτητα του Σώματος

Ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την οξύτητα της διατροφής μας είναι οι πρωτεΐνες. Μπορεί να εκπλαγείτε που ορισμένα όξινα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, είναι στην πραγματικότητα αλκαλικά όταν αφομοιώνονται από το σώμα. Αυτά τα φρούτα περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε αλκαλικές ενώσεις κατά την πέψη. Αντίθετα, οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κρέας και τυρί, παράγουν πιο όξινους μεταβολίτες.

Πηγές Όξινης Διατροφής

  • Κρέας (π.χ., βοδινό, χοιρινό)
  • Τυρί (π.χ., παρμεζάνα)
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ., ποτά με φωσφορικά άλατα)
  • Αλάτι

Οι δυτικές διατροφές είναι πλούσιες σε αυτά τα συστατικά, που συμβάλλουν στη χαμηλή οξύτητα του σώματος.

Η Σχέση Μεταξύ Οξύτητας και Χρόνιων Ασθενειών

Η χαμηλή οξέα φόρτιση είναι συνηθισμένη στους ανθρώπους που ακολουθούν την τυπική δυτική διατροφή. “Είναι κάτι που όλοι βιώνουμε,” αναφέρει ο Ηλίας Αταγέ από το Erasmus University Medical Center. Η υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως:

  • Νεφρική νόσος
  • Κατάθλιψη
  • Φλεγμονές

Καλή Διατροφή με Χαμηλή Οξύτητα

Αντί του κλασικού διατροφικού μοντέλου, υπογραμμίζεται πλέον η ανάγκη για μια διατροφή χαμηλής οξύτητας. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Λαχανικά (ιδίως φυλλώδη)
  • Φρούτα
  • Φυτικές πρωτεΐνες (π.χ., όσπρια)

Είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και να ενισχύσουμε την κατανάλωση αλκαλικών τροφών για τη βελτίωση της υγείας μας.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

1. Τι είναι η οξέα φόρτιση της διατροφής;

Η οξέα φόρτιση αναφέρεται στην επιβάρυνση των οξέων στο σώμα από τις τροφές που καταναλώνουμε.

2. Πώς μπορώ να μειώσω την οξύτητα της διατροφής μου;

Μειώστε την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και αλατισμένων και επεξεργασμένων τροφίμων, προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας υψηλής οξέωσης;

Μπορεί να περιλάβουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι φλεγμονές, που θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική ευεξία.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει