Η ανεπάρκεια φωσφόρου και πώς αντιμετωπίζεται

Η ανεπάρκεια φωσφόρου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο αδυνατεί να καταναλώσει ή να χρησιμοποιήσει το ποσό του φωσφόρου που είναι αναγκαίο για να παραμείνει υγιές.

Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο που είναι πολύ σημαντικό για τον σωστό σχηματισμό οστών και δοντιών. Εμπλέκεται, επίσης, σε μια ευρεία ποικιλία άλλων χημικών αντιδράσεων σε όλο το σώμα. Ο φώσφορος είναι πολύ συχνός σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων, γι’ αυτό και η ανεπάρκειά του τείνει να είναι αρκετά σπάνια. Δεν είναι, ωστόσο, αδύνατο να υπάρξει ανεπάρκεια και ο βασικός λόγος είναι ότι υπάρχουν ορισμένες ιατρικές συνθήκες που εμποδίζουν την απορρόφησή του από το σώμα στη σωστή ποσότητα. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που συνδέονται με τον φώσφορο έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών και των οστών.

Αν και σπάνια, η ανεπάρκεια φωσφόρου μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ο φώσφορος είναι γενικά παρών σε επαρκείς ποσότητες στα φυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τροφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, το έδαφος που καλλιεργούνται τα φυτά είναι ελλιπές σε φώσφορο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια φωσφόρου σε πληθυσμούς που εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες για τροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη των μετάλλων στο έδαφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν είναι πρακτικά δυνατό, ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση των μετάλλων. Για τους ασθενείς με ιατρικές καταστάσεις που εμποδίζουν ή αναστέλλουν την απορρόφηση του φωσφόρου, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν συμπληρώματα και να συστήσουν διατροφικές αλλαγές για να βοηθήσουν να διορθωθεί το πρόβλημα.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας φωσφόρου συνήθως περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των μυών και των οστών. Η απώλεια βάρους και η μείωση της πυκνότητας των οστών συνήθως προκύπτουν από ανεπάρκεια σε φώσφορο. Η μυϊκή αδυναμία και τα αναπνευστικά προβλήματα, δεν είναι επίσης ασυνήθιστα. Η ανεπάρκεια μπορεί, επίσης, να αυξήσει την ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες και να προκαλέσει έτσι ένα σημαντικό ποσοστό ζημιάς. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, τα αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα καθώς και διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Τα πιο συχνά πρώιμα σημάδια ανεπάρκειας φωσφόρου περιλαμβάνουν αυξημένο άγχος, μούδιασμα του δέρματος, κόπωση, προβλήματα των οστών, καθώς και μια ποικιλία από άλλα άβολα και δυσάρεστα θέματα.

Σε γενικές γραμμές, είναι εύκολο να αποφευχθεί η ανεπάρκεια φωσφόρου επειδή το φώσφορο υπάρχει σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων. Τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολύ φώσφορο. Οι επαρκείς ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών στη διατροφή ενός ατόμου είναι συνήθως αρκετές για την πρόληψη της ανεπάρκειας φωσφόρου σε άτομα που μπορούν να απορροφήσουν κανονικά το συγκεκριμένο μέταλλο.

Η κατανάλωση, από την άλλη πλευρά, πολύ μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα φωσφόρου, που μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και σε μερικές περιπτώσεις σπασμούς. Αυτό, είναι, επίσης σπάνιο, καθώς συνήθως η περίσσεια φωσφόρου αποβάλλεται στα ούρα προτού προλάβει να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει