Ανισορροπία λιπαρών οξέων και πόνος στο μαστό

Ο πόνος στο μαστό είναι αρκετά συχνός στις προεμμηνοπαυσιακές και στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά τείνει να μειώνεται όταν μια γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Ο πόνος στο μαστό είναι πιθανό να προκαλείται από τις αλλαγές στις αναπαραγωγικές ορμόνες, σε κύστεις, σε τραύμα, σε φάρμακα, ή επειδή το στήθος είναι μεγάλο (βαρύ), αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανισορροπίες λιπαρών οξέων.

Εάν ο πόνος στο στήθος επιμένει για περισσότερο από μία-δύο εβδομάδες, ή αν φαίνεται να χειροτερεύει ή βρίσκεται σε μία μόνο περιοχή του μαστού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εμμηνορροϊκός κύκλος

Μερικές φορές ο πόνος στο μαστό σχετίζεται σαφώς με το εμμηνορροϊκό κύκλο και τείνει να χειροτερεύει τις δύο εβδομάδες που προηγούνται της περιόδου. Είναι ένας πόνος αμυδρός, που αφορά και τους δύο μαστούς και μπορεί να συνοδεύεται με πρήξιμο ή αίσθημα διόγκωσης. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει πόνος στην περιοχή της μασχάλης.

Ο μη κυκλικός πόνος του μαστού είναι πιο πιθανό να μην έχει σχέση με την έμμηνο ρύση, να συνδέεται με την εμμηνόπαυση και να επηρεάζει μόνο το ένα στήθος. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος στο ένα μόνο μαστό, σε συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του μαστού.

Λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά οξέα που απαντώνται σε λιπαρά ψάρια του κρύου νερού, όπως ο σολομός και ο τόνος, καθώς και στα καρύδια και το λιναρόσπορο. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 βρίσκονται στο καλαμπόκι. Η σωστή ισορροπία των λιπαρών οξέων είναι ένα μέρος ωμέγα-3 και δύο μέρη ωμέγα-6 και τυχόν ανισορροπία σ’ αυτή την αναλογία μπορεί να προκαλεί πόνο στους μαστούς.

Αραχιδονικό οξύ

Το σώμα χρησιμοποιεί τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για να κάνει το αραχιδονικό οξύ, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προώθηση της πήξης του αίματος. Αλλά η περίσσεια ωμέγα-6 λιπαρών οξέων αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος. Το υπερβολικό αραχιδονικό οξύ αυξάνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί ορισμένους τύπους πόνου στο μαστό. Οι ανισορροπίες των λιπαρών οξέων διαταράσσουν επίσης τους συνήθεις μηχανισμούς της ορμονικής ισορροπίας, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών του φύλου. Το στήθος μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στις ορμόνες αν τυγχάνει να έχετε ανισορροπία λιπαρών οξέων.

Η θεραπεία του πόνου στο στήθος

Η θεραπεία για τον πόνο στο μαστό περιλαμβάνει την αναγνώριση των παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα, όπως ένα σουτιέν που δεν εφαρμόζει καλά. Μερικές γυναίκες μπορεί να ανακουφιστούν από αντι-φλεγμονώδη φάρμακα που απλώνονται απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα και η θεραπεία κατά την εμμηνόπαυση με αυξητική ορμόνη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες επιλογές. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες, αλλά υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές παρενέργειες.

Ελαιο νυχτολούλουδου

Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει γ-λινολενικό οξύ, που πιστεύεται ότι βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας λιπαρών οξέων και μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του μαστού στις ορμόνες. Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης συμπληρώματα βιταμίνης Ε, ειδικά για τον κυκλικό πόνο στο στήθος. Η συνιστώμενη δόση ελαίου νυχτολούλουδου είναι 1.000 χιλιοστόγραμμα τρεις φορές την ημέρα ή 400 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Ε επίσης τρεις φορές την ημέρα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει