Ανησυχείτε για το Hangover; Φάτε Αυτό Πριν το Ποτό

Ο έντονος πονοκέφαλος, η ναυτία και η κόπωση μετά από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ, μια εμπειρία που πιθανότατα έχουν βιώσει πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους, είναι κάτι που όλοι θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Τι θα λέγατε αν υπήρχε ένα απλό κόλπο για την πρόληψη αυτής της δυσάρεστης επίπτωσης; Σύμφωνα με μια γιατρό, πρόκειται απλώς για ένα μικρό τρόφιμο που καταναλώνεται πριν από μερικά ποτά.
Το Τυρί ως Μέσο Πρόληψης του Hangover
Το τυρί είναι ένα νόστιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο που έχει έναν εκπληκτικό ρόλο στην πρόληψη του πονοκεφάλου μετά το αλκοόλ, σύμφωνα με την Δρ. Νίνα Τσαντρασεκαράν, πνευμονολόγο εντατικολόγο στη Νότια Φλόριντα.
Η κατανάλωση ενός κομματιού τυριού πριν από το ποτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη των φοβερών συμπτωμάτων του hangover, όπως προτείνει η Δρ. Τσαντρασεκαράν σε ένα πρόσφατο βίντεο στο TikTok.
“Εάν βγαίνετε για μια νυχτερινή έξοδο στην πόλη και πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ, η κατανάλωση τυριού πριν από το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης hangover”, είπε στο βίντεο, καταλήγοντας με μια προειδοποίηση: “Κανένα αλκοόλ είναι καλύτερο από οποιοδήποτε αλκοόλ”.
Πώς Λειτουργεί το Τυρί Ενάντια στο Hangover
Ο μοναδικός συνδυασμός πρωτεΐνης, λίπους και σύνθετων υδατανθράκων στο τυρί το καθιστά ιδανικό σνακ πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, εξήγησε. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην επικάλυψη της επένδυσης του στομάχου, επιβραδύνοντας την απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο, το τυρί μπορεί να μειώσει την απότομη αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα, μειώνοντας δυνητικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover.
“Το τυρί μπορεί να βοηθήσει το σώμα να μεταβολίσει καλύτερα το αλκοόλ και να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος. Το τυρί επίσης αναπληρώνει θρεπτικά συστατικά επειδή είναι γεμάτο με βιταμίνες Β και ασβέστιο”, δήλωσε η Δρ. Τσαντρασεκαράν.
Τόσο το ασβέστιο, που είναι κρίσιμο για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, όσο και οι βιταμίνες Β, που παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό, μπορούν να εξαντληθούν κατά την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση τυριού πριν από το ποτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση αυτών των επιπτώσεων, προσφέροντας πρόσθετη υποστήριξη στο σώμα.
Επιστημονικά Στοιχεία
Μια πρόσφατη μελέτη από τη Σεούλ διαπίστωσε ότι το προβιοτικό τυρί που περιέχει Lactococcus lactis LB1022 και Lactiplantibacillus plantarum LB1418 μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό του αλκοόλ ενισχύοντας βασικά ηπατικά ένζυμα – την αλκοολική αφυδρογονάση και την αλδεϋδική αφυδρογονάση.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το τυρί ενεργοποιεί μονοπάτια που μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και τη φλεγμονή στο ήπαρ, προσφέροντας προστατευτικά οφέλη από βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Άλλες Συμβουλές για την Αποφυγή του Hangover
Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε άφθονο νερό ενώ καταναλώνετε αλκοόλ για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας στα συμπτώματα hangover όπως πονοκέφαλοι και κόπωση.
Η κατανάλωση μπανανών, καρπουζιού, πορτοκαλιών, αυγών και τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover αναπληρώνοντας χαμένα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας την ενυδάτωση και υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό.