Τα αντιβιοτικά δεν είναι για το συνάχι, προειδοποιούν οι γιατροί

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά είναι η 18η Νοεμβρίου και επ’ ευκαιρία οι γιατροί επισημαίνουν πως το τρέξιμο της μύτης και το πράσινο φλέγμα δεν σημαίνει ότι απαιτούνται αντιβιοτικά.

Αυτό που περιγράφεται ως «επικρατών μύθος» είναι ότι απαιτούνται φάρμακα για να θεραπεύσουν αυτές τις λοιμώξεις. Ομως, οι γιατροί επισημαίνουν πως τα συμπτώματα αυτά συχνά προκαλούνται από ιούς που θα γιατρευτούν από μόνοι τους. Και πως η χρήση των αντιβιοτικών αυτό που καταφέρνουν είναι να κάνουν αυτούς τους ιούς περισσότερο ανθεκτικούς.

Σύμφωνα με έρευνα του συστήματος Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας το 40% των ανθρώπων θεωρούν πως τα αντιβιοτικά θα βοηθήσουν έναν βήχα ή ένα πράσινο φλέγμα, ενώ πολύ λίγοι πιστεύουν ότι κάνει διαφορά το χρώμα του φλέγματος.

Το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι πως η ολοένα και πιο συχνή χρήση τους αυξάνει την αντίσταση των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και μπορούν να οδηγήσουν σε αντίσταση.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Οι λοιμώξεις προσαρμόζονται στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για να τα σκοτώσουν και μπορεί τελικά η θεραπεία να καταστεί αναποτελεσματική. Ετσι είναι σημαντικό τα αντιβιοτικά να χρησιμοποιούνται σωστά.

Το πράσινο χρώμα στο φλέγμα και η μύξα είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτεΐνης που δημιουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει