Από σπίτι σε σπίτι ψάχνουν τους ασθενείς με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε έχει αρχίσει τις αναζητήσεις από σπίτι σε σπίτι τυχόν κρυμμένων ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ασθένεια.

Ο πρόεδρος Ernest Bai Koroma είπε ότι την προσεχή Κυριακή θα απαγορευτεί το εμπόριο, ενώ τα ταξίδια μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας θα περιοριστούν.

Ο πρόεδρος τόνισε πως καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να υπενθυμιστεί στους ανθρώπους της Σιέρα Λεόνε πως η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με έναν «φαύλο εχθρό».

Η Σιέρα Λεόνε ξεπέρασε τη Λιβερία σε αριθμό κρουσμάτων Έμπολα, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ιός έχει σκοτώσει πάνω από 6.800 άτομα φέτος, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος Koroma δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν ως στόχο να «σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού» και τόνισε στους κατοίκους της χώρας: «Μην κρύβετε τους άρρωστους».

Ο Koroma είπε πως παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταπολέμηση του Έμπολα, οι προκλήσεις εξακολουθούν να παραμένουν στο δυτικό τμήμα της, το οποίο για τις τελευταίες δύο εβδομάδες αντιπροσώπευσε το 50% των νέων μολύνσεων.

Τόνισε ακόμα πως η χώρα έχει εισάγει ένα νέο σχέδιο δράσης για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να το πουν, αν έχουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα του Έμπολα.

Επισήμανε πως ήταν αναγκαία η εισαγωγή τέτοιων αυστηρών μέτρων, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην εορταστική περίοδο, μια εποχή που κανονικά οι άνθρωποι θα έπρεπε να γιορτάζουν με τις οικογένειές τους και να χαίρονται.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε δήλωσε επίσης ότι:

• Θα εφαρμοστεί περιορισμός των ταξιδιών στις πληγείσες περιοχές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

• Οι Χριστιανοί θα επιτρέπεται να μεταβούν στην εκκλησία, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή τους αμέσως μετά

• Ολες οι εορταστικές εκδηλώσεις που αφορούν την Πρωτοχρονιά, αλλά ακόμα και ο εκκλησιασμός είτε θα απαγορευτούν είτε θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς

• Εκτός από την απαγόρευση ανταλλαγών στη διάρκεια της blanket Sunday (μία γιορτή στη διάρκεια της οποίας στέλνονται εκατοντάδες κουβέρτες σε οικογένειες που έχουν πληγεί από καταστροφή), τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμό σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα γίνονται τα ψώνια, τόσο στη διάρκεια της εβδομάδας, όσο και τα Σάββατα.

Η παραμονή του ιού στην πρωτεύουσα Φριτάουν πιστεύεται πως είναι ένας από τους λόγους που ο Έμπολα εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στα δυτικά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας έχουν εν μέρει ως στόχο τον έλεγχο του πλήθους, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στους δρόμους ή να κάνουν τζόγκινγκ κατά μήκος της παραλίας, παρά την απειλή του Έμπολα κι αυτές οι συναθροίσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, που πολλές οικογένειες θα θελήσουν να τις γιορτάσουν μαζί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σιέρα Λεόνε παίρνει αυστηρά μέτρα για να εντοπίσει τους πάσχοντες από τον ιό Έμπολα, ωστόσο κανένα από αυτά τα μέτρα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να σταματήσει την αύξηση των λοιμώξεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει