Απώλεια μνήμης: 7 συμβουλές για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας; Ξεχάσατε τι έχετε γράψει στη λίστα του σούπερ μάρκετ; Δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα ενός γείτονά σας; Δεν είστε μόνοι. Ο καθένας ξεχνά πράγματα περιστασιακά.

Παρόλα αυτά, η απώλεια μνήμης δεν είναι κάτι που δεν πρέπει να το πάρετε στα σοβαρά. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις, όταν πρόκειται για την πρόληψη της απώλειας μνήμης ή της άνοιας, κάποιες ασκήσεις για τη μνήμη μπορεί να είναι χρήσιμες. Σκεφτείτε επτά απλούς τρόπους για να ακονίσετε τη μνήμη σας – και μάθετε πότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

1. Μείνετε διανοητικά ενεργοί

Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση βοηθά να κρατήσετε το σώμα σας σε φόρμα, οι δραστηριότητες τόνωσης του μυαλού σάς βοηθούν να το κρατάτε σε φόρμα. Λύστε σταυρόλεξα. Διαβάστε ένα τμήμα της εφημερίδας που συνήθως παραλείπετε. Ακολουθήστε εναλλακτικές διαδρομές κατά την οδήγηση. Μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο.

2. Να κοινωνικοποιήστε τακτικά

Η κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθά στο να αποκρούσετε την κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης. Ψάξτε για ευκαιρίες για να βρεθείτε με τα αγαπημένα πρόσωπα και γενικά με φίλους, ειδικά αν μένετε μόνοι. Οταν καλείστε σε κάποιο γεύμα ή σε κάποια εκδήλωση, να πηγαίνετε!

3. Οργανωθείτε

Εχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεχνάτε τα πράγματα, αν το σπίτι σας είναι ακατάστατο και οι σημειώσεις σας είναι σε κακή κατάσταση. Σημειώστε τις εργασίες σας, τις συναντήσεις σας αλλά και άλλες εκδηλώσεις σε ένα ειδικό τετράδιο ή το ημερολόγιο. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε κάθε καταχώρηση δυνατά, καθώς τη σημειώνετε γιατί αυτό θα βοηθήσει να εντυπωθεί καλύτερα στη μνήμη σας.

 4. Εστιάστε σε συγκεκριμένα πράγματα

Περιορίστε τους περισπασμούς και μην προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αν επικεντρωθείτε στις πληροφορίες που προσπαθείτε να θυμηθείτε, θα είναι πιο πιθανό να τις ανακαλέσετε αργότερα. Θα βοηθούσε επίσης να συνδέσετε αυτό που προσπαθείτε να θυμηθείτε με ένα αγαπημένο τραγούδι ή με μια άλλη γνωστή έννοια.

5. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά μπορεί να είναι καλή για τον εγκέφαλό σας, όπως είναι και για την καρδιά σας. Εστιάστε σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιλέξτε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως ψάρια, άπαχο κρέας και πουλερικά χωρίς πέτσα. Το τι πίνετε, μετράει πάρα πολύ. Αν καταναλώνετε λίγο νερό ή αν καταναλώνετε πολύ αλκοόλ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και απώλεια μνήμης.

6. Συμπεριλάβετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η σωματική άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τη μνήμη σας αιχμηρή. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας (σκεφτείτε το ζωηρό περπάτημα) ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας (όπως το τρέξιμο) – που κατά προτίμηση θα πρέπει να τα μοιράζετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν δεν έχετε χρόνο για μια πλήρη προπόνηση, τουλάχιστον θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για 10 λεπτά περπατήματος όλη την ημέρα.

7. Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις

Ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του γιατρού σας για τυχόν χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη. Οσο καλύτερα μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας, τόσο πιο πιθανό είναι η μνήμη σας να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, να επανεξετάζετε τα φάρμακά σας με το γιατρό σας τακτικά. Διάφορα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια για την απώλεια μνήμης

Αν ανησυχείτε για την απώλεια μνήμης – ειδικά αν η απώλεια μνήμης επηρεάζει την ικανότητά σας να ολοκληρώσετε συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες – συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή θα κάνει πιθανώς μια φυσική εξέταση για να ελέγξει τη μνήμη σας. Μερικές φορές απαιτούνται και άλλες εξετάσεις. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι συμβάλλει στην απώλεια μνήμης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει