Απομονώθηκε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κοροναϊό

Mία σημαντική ανακάλυψη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κοροναϊού έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, κατάφεραν να απομονώσουν το μικρότερο μόριο που εξουδετερώνει εντελώς τον ιό SARS-Cov-2.

Το αντίσωμα αυτό, που είναι δέκα φορές μικρότερο από ένα σύνηθες αντίσωμα, αποτελεί το κύριο συστατικό στοιχείο της δραστικής ουσίας Ab8, που αναπτύσσεται ήδη για πιθανή χρήση ως προφυλακτική αγωγή, αλλά και θεραπεία της νόσου Covid-19.

Το Ab8 αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και χάμστερς, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν οι Αμερικανοί ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Το μικροσκοπικό μέγεθός του όχι μόνο αυξάνει την ικανότητά του να απορροφάται από τους ιστούς και να εξουδετερώνει αποτελεσματικά τον ιό, αλλά καθιστά και ευκολότερη την χορήγησή του με εναλλακτικούς τρόπους, όπως η εισπνοή.

Όμως, το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι για τη μη πρόκληση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Τζον Μέλορς, επικεφαλής του Τμήματος Μολυσματικών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «το Ab8 όχι μόνο έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε θεραπεία της νόσου Cοvid-19, αλλά μπορεί και να χορηγηθεί για την πρόληψη της λοίμωξης. Αντισώματα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και έχουν γίνει καλά ανεκτά από τους ασθενείς, κι αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι και το μικροσκοπικό Ab8 θα είναι αποτελεσματικό ως προφύλαξη αλλά και θεραπεία για την Covid-19».

Το μικροσκοπικό αντίσωμα είναι η μεταβλητή περιοχή βαριάς αλυσίδας (VH) της ανοσοσφαιρίνης, η οποία είναι ένας τύπος αντισώματος που βρίσκεται στο αίμα. Εντοπίστηκε μεταξύ μιας ομάδας περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων υποψηφίων με τους ειδικούς να χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα SARS-CoV-2 ως «δόλωμα».

Το αντίσωμα Ab8 δημιουργείται όταν η περιοχή VH συγχωνεύεται σε τμήμα της ουράς της ανοσοσφαιρίνης, προσθέτοντάς του τις ανοσολογικές λειτουργίες ενός αντισώματος πλήρους μεγέθους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει