Πώς θα αποτραπούν οι κορυφαίες απειλές της υγείας των ανδρών

Ξέρετε τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των ανδρών; Ο κατάλογος είναι εκπληκτικά σύντομος. Παρόλα αυτά πολλοί άνδρες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τις γνωρίσουν ή να αλλάξουν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Οι συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενήλικων ανδρών είναι οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και οι χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Τα καλά νέα είναι ότι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των κοινών δολοφόνων.

Ξεκινήστε κοιτάζοντας τον τρόπο ζωής σας

Πάρτε την ευθύνη της υγείας σας κάνοντας υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Για παράδειγμα:

Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα καπνού, ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση σε χημικές ουσίες.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάνοντας τα περιττά κιλά -και κρατώντας τα μακριά- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, όπως και διάφορες μορφές καρκίνου.

Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας. Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ρουτίνα σας. Ξέρετε ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, ξέρατε ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου; Επιλέξτε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε, από το μπάσκετ έως το ζωηρό περπάτημα.

Περιορίστε το αλκοόλ. Εάν επιλέγετε να καταναλώνετε αλκοόλ, να το κάνετε μόνο με μετριοπάθεια. Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει ότι έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω από την ηλικία των 65 ετών και ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών. Ο κίνδυνος των διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος, φαίνεται να αυξάνει με την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε και το χρονικό διάστημα που πίνετε. Το πάρα πολύ αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Διαχειριστείτε το άγχος. Εάν αισθάνεστε συνεχώς κάτω από πίεση, οι συνήθειες του τρόπου ζωής σας μπορεί να υποφέρουν  -και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Να λάβετε μέτρα για να μειωθεί το άγχος ή να μάθετε να ασχολήστε  με το άγχος με υγιείς τρόπους.

Σταματήστε να αποφεύγετε το γιατρό

Μην περιμένετε να επισκεφθείτε το γιατρό έως ότου κάτι πάει πολύ στραβά. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας. Να ακολουθείτε τις συστάσεις του αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Επίσης, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον καρκίνο και άλλες εξετάσεις υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει