Απούσα ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση: Είναι λόγος ανησυχίας;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν από 11 έως 13 περιόδους το χρόνο. Για κάποιες, όμως, αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να έχουν περισσότερες ή λιγότερες. Η απούσα ή ακανόνιστη περίοδος πρέπει να εξετάζεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η έμμηνος ρύση είναι συχνά ακανόνιστη στα πρώτα χρόνια μετά την έναρξή της. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για τις ορμόνες που ελέγχουν την εμμηνόρροια να βρουν τις ισορροπίες τους.

Η έμμηνος ρύση, επίσης, μπορεί να είναι πολύ ακανόνιστη και όταν πλησιάζει στη λήξη της. Πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν ότι πλησιάζουν στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, όταν η περίοδός τους παύει να είναι τακτική. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν περάσουν 12 μήνες από τότε που μια γυναίκα σταμάτησε να έχει έμμηνο ρύση.

Η απουσία της εμμήνου ρύσεως είναι διαφορετική περίπτωση. Η πιο κοινή αιτία μιας τέτοιας απουσίας είναι η εγκυμοσύνη. Εάν υπάρχει η πιθανότητα να είστε έγκυος, θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας σα να είστε έγκυος μέχρι να το μάθετε με βεβαιότητα. Χρησιμοποιήστε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ως ένα πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε αν είστε έγκυος.

Αν δεν είστε έγκυος, άλλες αιτίες, απούσας ή ακανόνιστης περιόδου περιλαμβάνουν:

* Υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους. Αν και το χαμηλό σωματικό βάρος είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για την απουσία περιόδου ή για τον ακανόνιστο κύκλο, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα εμμήνου ρύσεως

* Διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία

* Αυξημένη άσκηση. Η απουσία περιόδου είναι συνηθισμένη σε αθλήτριες

* Συναισθηματικό στρες

* Ασθένεια

* Ταξίδι

* Φάρμακα, όπως οι μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων, μπορούν να προκαλέσουν ελαφρές, λιγότερο ή περισσότερο συχνές ακανόνιστες περιόδους ή ακόμα και απουσία τους

* Ορμονικά προβλήματα. Μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών που χρειάζεται το σώμα μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση

* Χρήση ναρκωτικών

* Προβλήματα με τα όργανα της πυέλου, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή σύνδρομο Asherman

* Θηλασμός. Πολλές γυναίκες δεν έχουν κανονική έμμηνο ρύση μέχρι να ολοκληρώσουν το θηλασμό

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος, ακόμα κι αν δεν έχετε εμμηνόρροια.

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν σταματήσει η εμμηνόρροια πριν από την ηλικία των 40 ετών. Μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία στην κοιλιά ή την πύελο.

Αλλες ασθένειες, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η φυματίωση, η ηπατική νόσος και ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη περίοδο ή απουσία περιόδου αν και αυτό είναι σπάνιο. Αλλά αν κάποια απ’ αυτές τις ασθένειες είναι παρούσα, θα υπάρχουν συνήθως και άλλα συμπτώματα εκτός από τις διαταραχές της εμμηνορρυσίας.

Αν κάποιο μήνα δεν έχετε περίοδο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Η αποκατάσταση της συναισθηματικής ή σωματικής σας ισορροπίας μπορεί να βοηθήσει. Πολλές γυναίκες έχουν πρόβλημα απουσίας περιόδου. Αν δεν είστε έγκυος, το πιθανότερο είναι πως ο κύκλος σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό τον επόμενο μήνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει