Ασκήσεις μνήμης για ηλικιωμένους

Η φυσιολογική γήρανση προκαλεί αλλαγή της εγκεφαλικής λειτουργίας. Με την πάροδο του χρόνου ακόμα και τα πιο υγιή ηλικιωμένα άτομα μπορεί να βιώσουν τη μείωση κάποιου μέρους της γνωστικής ικανότητας.

Η μικρή μείωση στον τομέα της μνήμης, τόσο οπτικά, όσο και λεκτικά, μπορεί να εμφανιστεί μαζί με κάποια βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Ο εγκέφαλος, όπως και κάθε μυς, έχει ανάγκη από εξάσκηση για να παραμείνει σε φόρμα. Οσο περισσότερη άσκηση πραγματοποιεί ο εγκέφαλος, τόσο καλύτερος παραμένει στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι ασκήσεις μνήμης για τους ηλικιωμένους μπορούν να βοηθήσουν, τόσο τη βραχυπρόθεσμη, όσο και την μακροπρόθεσμη ανάκληση γεγονότων.

Ας δούμε ποιες είναι οι ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη των ηλικιωμένων ατόμων:

Παζλ

Τα σταυρόλεξα είναι από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις μνήμης. Αλλα παζλ επίσης είναι εξίσου ευεργετικά. Το Αμερικανικό Πρόγραμμα Υγείας και Βοήθειας για τη νόσο Αλτσχάιμερ συνιστά το Sudoku ως την πλέον κατάλληλη άσκηση για τον εγκέφαλο που βοηθά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Το Sudoku είναι παρόμοιο με το σταυρόλεξο, αλλά χρησιμοποιούνται αριθμοί αντί λέξεων. Μπορεί να βρεθεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Διέγερση των αισθήσεων

Ενας τρόπος τόνωσης της γνωστικής λειτουργίας είναι η αισθητήρια διέγερση. Η συμμετοχή και των πέντε αισθήσεων σε μια εμπειρία, μπορεί να τονώσει και να ξυπνήσει τον εγκέφαλο. Ακούστε όμορφη μουσική, δοκιμάστε ένα νόστιμο φαγητό, κοιτάξτε μια όμορφη εικόνα, αγγίξτε κάτι απίστευτα μαλακό, ανάψτε ένα αρωματικό κερί και απολαύστε το ευχάριστο άρωμά του. Δώστε προσοχή και απολαύστε με όλες σας τις αισθήσεις, γιατί αυτό θα τονώσει και θα αυξήσει την αισθητήρια μνήμη και την ευαισθητοποίησή σας.

Παιχνίδια με χαρτιά

Παίζοντας τακτικά παιχνίδια με χαρτιά όπως πόκερ, πασιέντζες, κούπες, ξερή, δηλωτή, μπιρίμπα μπορείτε να ασκήσετε τον εγκέφαλο και να καθυστερήσετε την απώλεια μνήμης που συνδέεται με τη γήρανση και την άνοια και να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να διατηρήσει τη ζωτικότητά του.

Σκάκι

Το σκάκι είναι παιχνίδι στρατηγικής που μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Κάθε παιχνίδι που περιλαμβάνει τη στρατηγική, ασκεί τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται καθημερινή προπόνηση για να μείνει σε φόρμα.

Διάβασμα

Η ανάγνωση ασκεί τον εγκέφαλο και τον βοηθά να επαναφέρει στη μνήμη ξεχασμένες λέξεις. Διαβάζοντας την εφημερίδα, βιβλία ή περιοδικά έχει αποδειχθεί ότι μπορείτε να δώσετε ώθηση στον εγκέφαλο. Σε μια μελέτη για τη μνήμη κα τη γήρανση από τη Mayo Clinic διαπιστώθηκε πως η συμμετοχή σε γνωστικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, μπορεί να αποτρέψει τη μελλοντική απώλεια μνήμης. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, πως οι ηλικιωμένοι που παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή ή συμμετέχουν σε τέχνες όπως η αγγειοπλαστική, είχαν 30%-50% μείωση στην απώλεια μνήμης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει