Ασθενείς με long Covid έχουν αυξημένο κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων και θανάτου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς με κοροναϊό που δεν ήταν τόσο άρρωστοι για να εισαχθούν σε νοσοκομείο, αλλά εμφανίζουν συμπτώματα ακόμη και μήνες μετά κρούουν οι επιστήμονες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε νέα έρευνα, τα εν λόγω άτομα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο νέων ιατρικών προβλημάτων και θανάτου μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την αρχική λοίμωξη, σε σχέση με όσους δεν κόλλησαν κοροναϊό.

Η μελέτη βρήκε ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19» δεν αποτελεί μόνο μία μακρόχρονη ταλαιπωρία, αλλά ενέχει αυξημένους χρόνιους κινδύνους για την υγεία και για την επιβίωση των ασθενών, ακόμη κι εκείνων που ποτέ δεν νοσηλεύτηκαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζιγιάντ Αλ-Άλι του Συστήματος Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 87.000 ασθενείς με μέση ηλικία 61 ετών (73.435 χωρίς νοσηλεία και 13.654 με νοσηλεία), που είχαν ανακάμψει από την αρχική οξεία φάση της Covid-19, αλλά συνέχιζαν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από δύο έως έξι μήνες.

Η ανάλυση συμπέρανε ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει πιο βαριά την Covid-19 διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπρόσθετα προβλήματα υγείας αργότερα. Μετά τις πρώτες 30 ημέρες της ασθένειας, όλοι οι ασθενείς Covid-19 -και αυτοί που δεν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο- είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (κατά 60%), καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα (κατά 20%) να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική βοήθεια, λόγω κατοπινών προβλημάτων (αναπνευστικών, νευρολογικών, ψυχολογικών, μεταβολικών, καρδιαγγειακών, μυοσκελετικών, γαστρεντερικών κ.ά.), τα οποία δεν είχαν πριν την Covid-19, σε σχέση με όσους ανθρώπους δεν είχαν κολλήσει κοροναϊό.

Επίσης, οι πάσχοντες από μακρόχρονη Covid-19 έκαναν αυξημένη χρήση διαφόρων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών, αναλγητικών κ.ά.). Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένα από τα μετα-Covid-19 ιατρικά προβλήματα -όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και μερικά καρδιολογικά- μπορούν να γίνουν χρόνιες καταστάσεις που θα απαιτούν θεραπεία εφ’ όρου ζωής.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποιο βαθμό τα «μεθεόρτια» της Covid-19 είναι άμεσες επιπτώσεις της ίδιας της λοίμωξης, συνέπειες της φαρμακευτικής θεραπείας που οι ασθενείς είχαν πάρει για να καταπολεμήσουν την οξεία αρχική λοίμωξη, αποτέλεσμα του στρες που προκάλεσε η νόσος ή άλλων παραγόντων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο ελληνικής καταγωγής δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι «έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ένα μη αναγνωρισμένο σύνδρομο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει