Αυξάνουν τα αναψυκτικά τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά σε καθημερινή βάση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αλλες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει τα ζαχαρούχα ποτά με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακής νόσου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σχέση τους με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν τα αναψυκτικά διαίτης.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που δυνητικά μπορεί να καταστήσει ανενεργό τον άνθρωπο σε ό,τι αφορά τη σωματική δραστηριότητα, καθώς προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις.

«Βρήκαμε ένα συσχετισμό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τα σακχαρούχα ποτά», λέει  ο Yang Hu, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που πραγματοποίησε τη μελέτη και παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τα ευρήματα στην ετήσια συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας.

«Η σύνδεση δεν σημαίνει ότι τα αναψυκτικά προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Λέει ότι θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τους κινδύνους για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως το κάπνισμα», εξηγεί ο Hu.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Αναψυκτικών Ποτών αμφισβητεί τα ευρήματα.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Ο Hu και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που έχουν αξιολογήσει δίαιτες και άλλα δεδομένα για μερικές δεκαετίες.

Ο Hu εξέτασε τη διατροφή και άλλες πληροφορίες για την υγεία από περίπου 173.000 γυναίκες κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων. Κάθε 4 χρόνια οι γυναίκες ανέφεραν ως ήπιαν πολλά ζαχαρούχα ποτά. Η έρευνα περιελάμβανε τα κλασικά αναψυκτικά τύπου κόλα με ζάχαρη, αναψυκτικά τύπου κόλα ντεκαφεϊνέ με ζάχαρη και αναψυκτικά που δεν ήταν τύπου κόλα. Το μόνο που δεν περιελάμβανε ήταν τα αναψυκτικά διαίτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 883 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ο Hu βρήκε ότι εκείνες που έπιναν ένα ή και περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα συγκριτικά με εκείνες που έπιναν μερικά αναψυκτικά μια φορά το μήνα ‘ή κανένα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια μορφή ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γνωστή ως οροθετική αρθρίτιδα, που είναι συχνά μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Ο τρόπος που έγινε η μελέτη είχε περιορισμούς, καθώς οι άνθρωποι συχνά δεν θυμούνται με ακρίβεια τι έτρωγαν ή έπιναν στο παρελθόν.

Ο αντίλογος…

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Αναψυκτικών Ποτών, ωστόσο, υποστήριξε ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου να αξιολογηθεί πλήρως η μελέτη.

«Το Εθνικό Ιδρυμα Αρθρίτιδας, Μυοσκελετικού Συστήματος και Δερματικών Νόσων σημειώνει ότι καθώς τα αίτια για την ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν είναι γνωστά, οι γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες θεωρούνται πως είναι οι πιο πιθανές αιτίες και οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτήν την αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο απ’ ό,τι οι άνδρες», αναφέρει η ανακοίνωσή του, από την οποία γίνεται σαφές πως αμφισβητεί τα ευρήματα της μελέτης.

Μια άλλη γνώμη

«Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα και η σύνδεση που επιχειρεί είναι εύλογη. Ψάχνουμε πάντα να βρούμε τι είναι αυτό που οδηγεί στον κίνδυνο ανάπτυξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ασθένεια έχει τόσο γενετικά όσο και περιβαλλοντικά στοιχεία και οι ειδικοί το γνωρίζουν. Τα στοιχεία αυτά δεν ελήφθησαν υπόψιν σ’ αυτή τη μελέτη. Το επόμενο βήμα είναι να σκάψουμε βαθιά στην παθολογία και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το γιατί», λέει ο Eric Ruderman, καθηγητής Ιατρικής στο Northwestern Feinberg School of Medicine, που αξιολόγησε τα ευρήματα, αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο, αλλά θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, καθώς δεν έχει ακόμη υποβληθεί η «αξιολόγηση από ομότιμους» (peer review), μια διαδικασία στην οποία εξωτερικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα δεδομένα, προτού αυτά δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει