Η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με τις αλλαγές στην προσωπικότητα

Οι άνθρωποι που παίρνουν βάρος είναι πιο πιθανό να ενδώσουν σε πειρασμούς, αλλά επίσης είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις ενέργειές τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science.

Για να καταλάβουμε πώς οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές στην προσωπικότητα, η ψυχολόγος Αντζελίνα Σάτιν από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και οι συνεργάτες της στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, εξέτασαν δεδομένα από δύο μεγάλες μακροχρόνιες μελέτες που έγιναν σε κατοίκους της Βαλτιμόρης.

«Γνωρίζουμε πολλά για το πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους», λέει η Σάτιν. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι σημαντικές αλλαγές στο βάρος σχετίζονται με αλλαγές στα γνωρίσματα του πυρήνα της προσωπικότητάς μας. Το βάρος μπορεί τελικά να είναι ένα συναισθηματικό ζήτημα. Σκεφτήκαμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην ψυχολογική λειτουργία».

Στις μελέτες που έγιναν στη Βαλτιμόρη συμμετείχαν πάνω από 1.900 άτομα συνολικά, κάθε ηλικίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων και το βάρος τους σώματός τους σε δύο χρονικά σημεία που απείχαν μεταξύ τους σχεδόν μία δεκαετία. Στη μία μελέτη ένας γιατρός μέτρησε το βάρος των συμμετεχόντων στα δύο χρονικά σημεία. Στην άλλη μελέτη οι συμμετέχοντες ανέφεραν το βάρος τους κατά την έναρξη και μετρήθηκαν από ένα γιατρό κατά την παρακολούθηση.

Η Σάτιν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τουλάχιστον ένα 10% αύξηση του σωματικού τους βάρους, παρουσίασαν αύξηση της παρορμητικότητάς τους, με μεγαλύτερη τάση να ενδώσουν στους πειρασμούς, σε σύγκριση με εκείνους που το βάρος τους ήταν σταθερό. Τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν κατά πόσο η αυξημένη παρορμητικότητα ήταν μια αιτία για την απόκτηση του βάρους, αλλά δείχνουν μια στενή σχέση μεταξύ της φυσιολογίας του ατόμου και της ψυχολογίας του.

Oι άνθρωποι που κέρδισαν βάρος ανέφεραν επίσης αύξηση της περίσκεψης, με μεγαλύτερη τάση να σκέφτονται τις αποφάσεις τους. Η περισυλλογή τείνει να αυξάνεται για όλους τους ανθρώπους όσο μεγαλώνουν, ωστόσο η αύξηση ήταν σχεδόν διπλάσια για τους συμμετέχοντες που κέρδισαν βάρος, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το βάρος παρέμεινε το ίδιο.

«Αν το μυαλό και το σώμα είναι αλληλένδετα, όταν αλλάξει το ένα θα πρέπει να αλλάξει και το άλλο», λέει η Σάτιν. «Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν τα ευρήματά μας», προσθέτει.

Η Σάτιν και οι συνεργάτες της εικάζουν ότι η αύξηση της περίσκεψης θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της αρνητικής ενέργειας από την οικογένεια και τους φίλους – οι άνθρωποι είναι πιθανό να σκεφτούν δύο φορές πριν αρπάξουν ένα δεύτερο κομμάτι κέικ, αν πιστεύουν ότι το περιβάλλον τους, τούς παρακολουθεί.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν επίσης πως αν και οι άνθρωποι που παίρνουν βάρος είναι πιο σκεπτικοί πριν πάρουν μια απόφαση, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν δυσκολία στην αντίσταση απέναντι στους πειρασμούς.

«Η αδυναμία να ελέγξουν τις επιθυμίες τους μπορεί να ενισχύσει έναν φαύλο κύκλο που αποδυναμώνει τον αυτοέλεγχο των μυών. Αν ο άνθρωπος ενδώσει στον πειρασμό σήμερα, αυτό μπορεί να μειώσει την ικανότητά του να αντισταθεί στον πειρασμό αύριο. Ετσι, τα άτομα που παίρνουν βάρος μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόσθετη αύξηση του σωματικού τους βάρους, μέσω των αλλαγών στην προσωπικότητά τους», σημειώνουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει