Β-καροτένιο: Βελτιώνει την υγεία, συμβάλλει στη μακροζωία

Το β-καροτένιο είναι ένα μικροθρεπτικό αντιγηραντικό συστατικό ανώτερης τάξης και παράλληλα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Εχει μάλιστα την ικανότητα μαζί με την βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε και το μεταλλικό σελήνιο, να περιορίζει την τάση του οργανισμού προς τις ασθένειες, να βελτιώνει τη συνολική υγεία και να συμβάλλει στη μακροζωία.

Τι μπορεί να κάνει το β-καροτένιο για σας; Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε διάστημα πολλών ετών δείχνουν ότι το β-καροτένιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων ασθενειών (καρδιοπάθειες, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καταρράκτης, διάφορες μορφές του καρκίνου) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να τις αποτρέπει.

Το β-καροτένιο δρα ως πρόδρομος της βιταμίνης Α, και ως εκ τούτου ονομάζεται ένωση προβιταμίνης Α. Τα τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν β-καροτένιο μετατρέπονται σε βιταμίνη Α για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, καλής όρασης, αλλά και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην προστασία κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Το β-καροτένιο είναι μέλος της οικογένειας των καροτενοειδών, μιας ομάδας ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνει επίσης το α-καροτένιο, το λυκοπένιο, τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη. Ωστόσο, από όλα τα καροτενοειδή, μόνο το α-καροτένιο και το β-καροτένιο  μετατρέπονται σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α στον οργανισμό και το β-καροτένιο είναι μακράν το πιο άφθονο καροτενοειδές που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν χρώμα και γεύση σε πολλά φρούτα (με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα) και λαχανικά. Τα τρόφιμα όπως τα καρότα, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, το καρπούζι, τα βερίκοκα, τα μάνγκο είναι καλές πηγές β-καροτένιου. Το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή (το κίτρινο χρώμα καλύπτεται από χλωροφύλλη στα πράσινα φυλλώδη φυτά).

Και μια μικρή συμβουλή: πολλά φλαβονοειδή στα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στη φλούδα, και έτσι δεν είναι το καλύτερο να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά όταν αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, όταν κάποια από αυτά, όπως τα καρότα και το σπανάκι,  μαγειρεύονται σε ελαφρύ ατμό, μπορούν πράγματι να βελτιώνουν την ικανότητα τους σώματος να τα απορροφήσει.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που έχουν πείσει τους περισσότερους ερευνητές ότι μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, παθήσεων του στομάχου και των πνευμόνων, καθώς και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα καροτενοειδή, ιδιαίτερα το β-καροτένιο, βοηθούν επίσης στην πρόληψη του καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΑΜD), απορροφώντας τις ελεύθερες ρίζες, προτού αυτές προκαλέσουν βλάβη στο μάτι.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, ενώ το συμπλήρωμα β-καροτένιου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό συστατικό μακροζωίας και υγιούς διαιτητικής αγωγής, μπορεί κανείς να πάρει επιπλέον οφέλη στη μάχη κόντρα στις ασθένειες από τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή σε αντίθεση με τα συμπληρώματα β-καροτένιου τα τρόφιμα που περιέχουν β-καροτένιο παρέχουν επίσης στο σώμα φυτικές ίνες και άλλα αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια, όπως  α-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη.

Φυσικά, όταν πρόκειται για θρεπτικά συμπληρώματα, ορισμένα άτομα μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα οφέλη από συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μερικές μελέτες, τα συμπληρώματα β-καροτένιου μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στους καπνιστές.

Για το β-καροτένιο δεν έχει καθοριστεί Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ), αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου συνιστά ότι η κατάλληλη ποσότητα είναι τουλάχιστον 6 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα. Παρά το γεγονός ότι τα καροτένια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε φρούτο και λαχανικό, λίγοι άνθρωποι προσλαμβάνουν την συνιστώμενη ποσότητα και ως εκ τούτου χάνουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στις τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή.

Επιπλέον, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά χάπια, ο καπνός του τσιγάρου, μερικά φάρμακα για τη χοληστερόλη, όπως και η μεθοτρεξάτη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ψωρίασης και του καρκίνου, μπλοκάρουν την απορρόφηση του β-καροτένιου από το σώμα.

Εάν δεν είστε καπνιστής, εάν δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας ή εάν νομίζετε ότι μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε στη διατροφή σας τα καροτενοειδή για κάποιο άλλο λόγο, επιμείνετε σε συμπληρώματα που περιέχουν φυσικό β-καροτένιο ή ένα φυσικό καροτενοειδές. Ενα καροτενοειδές σύμπλοκο περιέχει β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και άλλα καροτενοειδή. Ενα συστατικό που πρέπει να αναζητήσετε είναι η μπετανίνη, εμπορική ονομασία ενός τύπου καροτενοειδών που προέρχονται από τα θαλάσσια φύκια και χρησιμοποιείται σε διάφορα συμπληρώματα. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το β-καροτένιο λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο, έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιθυμούν να αυξήσουν το ποσό του β-καροτένιου στη διατροφή τους, θα πρέπει να σιγουρευτούν πως θα πάρουν επίσης αρκετές από τις παραπάνω ουσίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει