Β5, παντοθενικό οξύ: Η «αγχολυτική» βιταμίνη

To παντοθενικό οξύ, ή βιταμίνη Β5 ονομάζεται μερικές φορές και αντιαγχωτική βιταμίνη και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.

Ορισμένοι γιατροί, πράγματι, συστήνουν στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο στρες να λαμβάνουν συμπληρωματικές δόσεις παντοθενικού οξέος.

Τι άλλο κάνει η βιταμίνη Β5; Το παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών και υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη μετατροπή των υδατανθράκων και του λίπους σε ενέργεια, για τη βοήθεια στο σχηματισμό αντισωμάτων, ενώ παράλληλα φημίζεται πως ενισχύει την αντοχή.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αποδείξεις ότι ένα ένζυμο που μετατρέπεται από την βιταμίνη Β5, το συνένζυμο Α, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την αποτοξίνωση και την απομάκρυνση των επιβλαβών ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και φαρμάκων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες Β, το παντοθενικό οξύ δεν προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, μεγάλο μέρος από το παντοθενικό οξύ χάνεται σε τρόφιμα που βρίσκονται σε κονσέρβες, είναι κατεψυγμένα ή μεταποιημένα.

Τι μπορεί να συμβεί εάν έχετε ανεπάρκεια B5 παντοθενικού οξέος; Ενδεχομένως θα αισθάνεστε κόπωση, δυσκολία στον ύπνο,  θα έχετε πονοκέφαλο, ναυτία και δυσφορία του στομάχου ως αποτέλεσμα της ατροφίας των επινεφριδίων. Αλλά το να λάβετε επιπλέον B5 είναι τόσο εύκολο, όσο η λήψη ενός συμπληρώματος. Τα συμπληρώματα Β5 από στόματος περιέχουν συνήθως μια μορφή παντοθενικού οξέος που ονομάζεται παντοθενικό ασβέστιο, και είναι διαθέσιμα σε δισκία ή κάψουλες.

Μια άλλη μορφή του παντοθενικού οξέος που ονομάζεται panthoderm προστίθεται σε κρέμες δέρματος και λοσιόν για την καταπράυνση των πόνων από κοψίματα και ήπια εγκαύματα (ορισμένοι πιστεύουν ότι η βιταμίνη Β5 βοηθά τις πληγές να επουλώνονται πιο γρήγορα, διεγείροντας τα κύτταρα να αναπτυχθούν).

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα συμπληρώματα, υπάρχει μια μορφή του παντοθενικού οξέος που ονομάζεται παντεθίνη. Το σώμα δεν μετατρέπει την παντεθίνη σε συνένζυμα και  υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η προσθήκη αυτής της μορφής του παντοθενικού οξέος στον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να διερευνούν τον πιθανό ρόλο του παντοθενικού οξέος στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης.

Τα συμπληρώματα παντεθίνης είναι γενικά πολύ ασφαλή, χωρίς κάποια γνωστή σοβαρή παρενέργεια σε περίπτωση υπερδοσολογίας. Η βιταμίνη Β5, όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες Β, είναι υδατοδιαλυτή – υπερβολικές ποσότητες δεν αποθηκεύονται στο σώμα.

Ωστόσο, όσοι παίρνουν το φάρμακο «λεβοντόπα» για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, δεν πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να πάρουν συμπληρώματα παντοθενικού οξέος, καθώς αυτή η βιταμίνη σταματάει τη λειτουργία του φαρμάκου.

Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι που πήραν πολύ μεγάλες δόσεις (10 έως 20 γραμμάρια την ημέρα) ανέφεραν ότι αυτή η ποσότητα του παντοθενικού οξέος τούς προκάλεσε διάρροια.

Τέλος, το παντοθενικό οξύ θεωρείται πως ενισχύει την ανοσία, επιβραδύνει τη γήρανση, σταματά την φαλάκρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών, βοηθά στην αρθρίτιδα, θεραπεύει τις αλλεργίες και βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά ιχνοστοιχεία και τα παράγωγά τους, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν αυτοί οι ισχυρισμοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει