H Bρετανία επιτρέπει τη δημιουργία μωρών από «τρεις γονείς»

Η Βρετανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει μα παραλλαγή της εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό να εξαλειφθούν εξουθενωτικές και δυνητικά θανατηφόρες μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA.

Με τον τρόπο αυτό θα αντικαθίστανται ορισμένα από τα ελαττωματικά γονίδια της μητέρας με αντίστοιχα γονίδια από το ωάριο μιας δότριας και έτσι το παιδί θα έχει ουσιαστικά τρεις γονείς, αφού για τη δημιουργία του θα χρησιμοποιείται σπέρμα και ωάρια από τρεις ανθρώπους.

Το σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της νέας μεθόδου παρουσιάστηκε ήδη την Πέμπτη (27/2) και θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, μέχρι τις 21 Μαρτίου, οπότε και θα εξεταστεί και από το Κοινοβούλιο με σκοπό να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2014.

Μέχρι τώρα απαγορευόταν κάτι τέτοιο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή γονιδιακής θεραπείας που αλλάζει την ανθρώπινη κληρονομικότητα, αφού τα νέα μιτοχονδριακά γονίδια θα περνούν και στις επόμενες γενιές.

Υπάρχει, βέβαια, ακόμα και το θέμα της ηθικής, καθώς οι πολέμιοι της νέας μεθόδου υποστηρίζουν πως είναι ανήθικη και θα μπορούσε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν «γλιστερό κατήφορο σχεδιασμού μωρών».

Μωρά με DNA από τρεις γονείς

Mε τη χρησιμοποίηση του σπέρματος και των ωαρίων από τους γονείς συν ένα επιπλέον ωάριο από μια γυναίκα δότρια, εμποδίζονται οι μιτοχονδριακές παθήσεις.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικοί βιολογικοί «σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» που παρέχουν ενέργεια σε σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος. Ενα στα 6.500 μωρά έχει μια σοβαρή μιτοχονδριακή νόσο που το αφήνει χωρίς ενέργεια, με αποτέλεσμα την αδυναμία των μυών, την τύφλωση, την καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και τον θάνατο.

Δεδομένου ότι τα μιτοχόνδρια περνάνε από τη μητέρα στο παιδί, η χρησιμοποίηση ενός επιπλέον ωαρίου από μια γυναίκα δότρια θα μπορούσε να δώσει στο παιδί υγιή μιτοχόνδρια.

Ωστόσο, αυτό θα οδηγήσει και σε μωρά που θα έχουν DNA από τους δύο γονείς και ένα μικρό ποσό από τη δότρια, καθώς τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους DNA.

Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει δύο τεχνικές που θα τους επιτρέψουν να λάβουν τις γενετικές πληροφορίες από τη μητέρα και να τις τοποθετήσουν στο ωάριο της δότριας με τα υγιή μιτοχόνδρια.

Το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη στηρίξει την τεχνική και λέει ότι αυτή η διαβούλευση δεν είναι για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται, αλλά για το πώς θα υλοποιηθεί.

Ο ρυθμιστικός φορέας, η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, θα πρέπει να αποφασίζει σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» αναπηρίας ή σοβαρής ασθένειας. Αναμένεται πως μόνο οι γυναίκες που έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα, ίσως και 10 περιπτώσεις το χρόνο, θα προχωρούν στην νέα τεχνική.

Οι κανονισμοί προτείνουν πως στη γυναίκα δότρια η συμπεριφορά θα είναι η ίδια ακριβώς με αυτήν που ακολουθείται για έναν δωρητή οργάνων.

Τα παιδιά που θα προκύψουν από αυτή τη μέθοδο δεν θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν την ταυτότητα της δότριας, όπως ισχύει με τους υπόλοιπους δωρητές σπέρματος και ωαρίων.

Ο καθηγητής Doug Turnbull, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος της έρευνας για δωρεά μιτοχονδρίων, στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, τόνισε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει το σχέδιο κανονισμών. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους ασθενείς με νόσο του μιτοχονδριακού DNA και ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της μετάδοσης σοβαρών μιτοχονδριακών παθήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγήτρια Sally Davies, τόνισε: «Επιτρέποντας τη δωρεά μιτοχονδρίων θα δώσουμε στις γυναίκες που έχουν σοβαρή μιτοχονδριακή ασθένεια τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά χωρίς να τούς περάσουν καταστροφικές γενετικές διαταραχές».

Ο αντίλογος

Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται ο δρ David King διευθυντής του Human Genetics Alert, που υποστήριξε πως είναι μια απόφαση «μείζονος ιστορικής σημασίας» η οποία δεν έχει συζητηθεί επαρκώς.

«Αν περάσει, θα είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε κυβέρνηση νομιμοποιεί την τροποποίηση της ανθρώπινης κληρονομικότητας, κάτι που απαγορεύεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τεχνικές δεν έχουν περάσει τις απαραίτητες δοκιμές για την ασφάλεια και έτσι είναι περιττό και πρόωρο να βιαστούμε να τις νομιμοποιήσουμε. Οι τεχνικές είναι ανήθικες σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ιατρικής δεοντολογίας, δεδομένου ότι μόνο τους πλεονέκτημα σε σχέση με τις συνηθισμένες και ασφαλείς δωρεές ωαρίων είναι πως η μητέρα σχετίζεται γενετικά με το παιδί της. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους άγνωστους κινδύνους για το παιδί ή τις κοινωνικές συνέπειες που θα προκύψουν από τη νομιμοποίηση της τροποποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει