Με δάνειο θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις Οκτωβρίου

Με πενθήμερη διευκόλυνση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ποσού που ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ θα καταβάλλει το ΙΚΑ τις συντάξεις Οκτωβρίου.

Η διευκόλυνση θα λήξει όταν μπουν στο ταμείο του ΙΚΑ τα προγραμματισμένα έσοδα, κάτι που θα συμβεί την τελευταία ημέρα του μήνα, όταν και θα καταβληθούν προς αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς το ΙΚΑ δεν ξεπερνούν τις 6.900 γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχουν στο ταμείο του τα απαιτούμενα χρήματα.

Και το γεγονός αυτό ενδεχομένως να μην προκαλούσε ανησυχία αν δεν συσχετιζόταν με την επιδείνωση των οικονομικών του ασφαλιστικού Ταμείου και την αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι δεκάδες χιλιάδες οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις τρέχουσες – για το 2013 – υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ.

Την επιθυμητή ανάκαμψη δεν κατάφερε να προσφέρει ούτε ο Αύγουστος που θεωρείται λόγω του τουρισμού, μήνας υψηλών προσδοκιών, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν στο να εισρεύσουν στα Ταμεία μόλις 22 εκ. ευρώ έναντι 132 εκ. ευρώ ένα χρόνο πριν, με τις παλαιότερες ρυθμίσεις.

Αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ η εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 50%, ενώ το 2007 βρισκόταν στο 85%.

Αν προσθέσει κανείς και την τεράστια τρύπα στο ΕΟΠΥΥ αντιλαμβάνεται ότι δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα και ήδη το υπουργείο Εργασίας μέσω συσκέψεων αναζητά μεθόδους διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ώστε να μην απαιτήσει νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές ακόμα και των χαμηλών συντάξεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει