Πώς επηρεάζει η ζάχαρη το σώμα

Τη στιγμή που κάτι γλυκό αγγίζει τη γλώσσα σας, τα αισθητήρια της γεύσης στέλνουν αμέσως μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι κάτι υπέροχο συμβαίνει. Το σύστημα ανταμοιβής αναφλέγεται και η ντοπαμίνη απελευθερώνεται.

Στο μεταξύ, η ζάχαρη που καταπίνετε προσγειώνεται στο στομάχι σας, αραιώνεται με πεπτικά υγρά και μεταφέρεται στο λεπτό σας έντερο. Τα ένζυμα αρχίζουν να διασπούν κάθε κομμάτι της σε δύο τύπους μορίων, την γλυκόζη και την φρουκτόζη. Τα περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα προέρχονται είτε από το ζαχαροκάλαμο είτε από τα ζαχαρότευτλα και είναι ίσα μέρη γλυκόζης και φρουκτόζης. Τα εργαστήρια έφτιαξαν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, όμως συνήθως έχει περισσότερη επεξεργασμένη φρουκτόζη απ’ ό,τι γλυκόζη. Εάν τρώτε κατ’ επανάληψη αυτά τα μόρια μπορούν να «χτυπήσουν» το σώμα σας ιδιαίτερα σκληρά.

Γλυκόζη

* Περνάει μέσα από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου προκαλώντας την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παίρνει τη γλυκόζη από το αίμα και την παραδίδει στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

* Ομως, πολλές γλυκές απολαύσεις είναι «φορτωμένες» με γλυκόζη που πλημμυρίζει το σώμα σας, εκτοξεύοντας τα επίπεδα του σακχάρου. Ο εγκέφαλός σας «απαντά» εκτοξεύοντας σεροτονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.

* Η ινσουλίνη εμποδίζει την παραγωγή της λεπτίνης, της «ορμόνης της πείνας», που είναι αυτή που στέλνει τα σήματα στο μυαλό σας ότι έχετε χορτάσει. Οσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της ινσουλίνης, τόσο πιο πεινασμένοι θα αισθάνεστε, ακόμα κι αν έχετε μόλις φάει πολύ καλά. Σε μια «προσομοίωση» κατάστασης πείνας, ο εγκέφαλός σας κατευθύνει το σώμα σας να ξεκινήσει την αποθήκευση της γλυκόζης ως λίπος της κοιλιάς.

* Συνεχίζετε να τρώτε γλυκά; Το πάγκρεας έχει αντλήσει τόση πολλή ινσουλίνη που τα κύτταρα έχουν γίνει ανθεκτικά στην συγκεκριμένη ουσία. Ολη αυτή η γλυκόζη έχει παραμείνει να πλέει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας προδιαβήτη και τελικά διαβήτη.

Φρουκτόζη

* Περνάει επίσης από το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, που παραδίδει τη φρουκτόζη κατευθείαν στο ήπαρ.

* Το ήπαρ εργάζεται για να μεταβολίσει την φρουκτόζη, να τη μετατρέψει δηλαδή σε κάτι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα. Αλλά το ήπαρ καταβάλλεται ιδιαίτερα αν εσείς έχετε αδυναμία στη ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική φρουκτόζη μπορεί να δημιουργήσει σφαιρίδια λίπους που θα απλωθούν σε όλο το ήπαρ, μια διαδικασία που ονομάζεται λιπογένεση και είναι ο πρόδρομος για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια από τις συχνότερες αιτίες ηπατοπάθειας παγκοσμίως.

* Η πάρα πολλή φρουκτόζη μειώνει επίσης την «καλή» χοληστερόλη (HDL) και υποκινεί την παραγωγή τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους που μπορεί να μεταναστεύσουν από το ήπαρ στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

* Το ήπαρ στέλνει σήμα SOS για επιπλέον ινσουλίνη και είναι τώρα το πάγκρεας που ζορίζεται δουλεύοντας σε πολλαπλάσιες του κανονικού ταχύτητες, γεγονός που  μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα που με τη σειρά του σάς θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει