Δέκα τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση είναι η διαδικασία αφαίρεσης των συσσωρευμένων τοξινών μέσα από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και την καθημερινή ρουτίνα.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αποτοξίνωσης του σώματος είναι μέσω της διατροφής. Υπάρχουν τροφές που είναι ιδανικές για αποτοξίνωση.

1. Σπαράγγια

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Journal Of Food Science» τα σπαράγγια περιέχουν αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία τα οποία ανακουφίζουν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα έναντι των τοξινών. Επίσης, οι «λόγχες που βρίσκονται στο πάνω μέρος έχουν διουρητικές ικανότητες, συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού από διάφορες τοξίνες.

2. Λάχανο

Εχει σπουδαία ικανότητα να απαλλάσσει τον οργανισμό από τα περιττά επίπεδα χοληστερόλης και ιδιαίτερα όταν είναι μαγειρεμένο στον ατμό.

3. Νερό με λεμόνι

Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό με μια φέτα στυμμένη λεμόνι. Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική ουσία D- λιμονένιο, μία ισχυρή ένωση που βρίσκεται στο φλοιό και διεγείρει τα ηπατικά ένζυμα ώστε να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

4. Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν ένα είδος αντιοξειδωτικών, ονόματι βηταλαΐνες, οι οποίες βοηθούν στην αναδόμηση και αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ, βασικό κέντρο αποτοξίνωσης του σώματος.

5. Μουστάρδα

Η μουστάρδα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού τον αυξάνει κατά 25%.

6. Σπανάκι

Τα φύλλα του σπανακιού περιέχουν κάποια συστατικά που ονομάζονται «θυλακοειδή» και καταστέλλουν με φυσικό τρόπο την όρεξη.

7. Μπανάνα

Η μπανάνα έχει δύο ιδιότητες που βοηθά στη μείωση της όρεξης. Προάγει την αύξηση των αγωνιστικών βακτηρίων στο στομάχι και παρέχει μια ιδανική ποσότητα καλίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.

8. Ντομάτα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι τομάτες, μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος από μέσα προς τα έξω. Σε αντίστοιχη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πέντε κουταλιές της σούπας πάστα τομάτας την ημέρα είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από ηλιακά εγκαύματα.

9. Ακτινίδια

Ενώ έχετε πιθανόν ακούσει ότι η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να είναι χρήσιμη, ίσως να μην γνωρίζετε ότι λίγες πηγές της θρεπτικής ουσίας είναι τόσο αποτελεσματικές όσο το ακτινίδιο. Οι ασθενείς με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που κατανάλωναν δύο ακτινίδια την ημέρα για ένα μήνα είχαν λιγότερη δυσκοιλιότητα και μια γενική μείωση των συμπτωμάτων της νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.

10. Αμύγδαλα

Η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα (περίπου 15 αμύγδαλα) έχει βρεθεί ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό από το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από το ήπαρ είτε από υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ. Τα αμύγδαλα είναι  πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί ανταγωνιστική δράση έναντι του καρκίνου του ήπατος, μειώνοντας έτσι κατά 40% τον κίνδυνο νοσηρότητας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει