Δεν τα βρήκαν για τις επισχέσεις, νέα συνάντηση την Τετάρτη (14/5)

Δεν έδειξε πρόθυμος να αυξήσει τον προϋπολογισμό των κλινικοεργαστηριακών γιατρών ο υπουργός Υγείας και έτσι την Τετάρτη (14/5) στις 12.00 θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον ΠΙΣ για να συζητήσουν ξανά το θέμα.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν την Τρίτη (13/5) αλλά ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν δέχτηκε να αυξήσει στον προϋπολογισμό και ούτε έκανε πίσω στο θέμα της καταβολής του clawback που, πάντως δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Οι γιατροί ζητούν να αποζημιώνεται κάθε εξέταση που εκτελείται και να θεσπιστούν πρωτόκολλα για τη συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων.

Στο μεταξύ, στις 8.30 το πρωί της Τετάρτης (14/5) θα πραγματοποιηθεί σύγκληση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στόχος της συνάντησης αυτής, είναι, τόσο η συζήτηση του κειμένου δεσμεύσεων που έδωσε από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, όσο και των προτάσεων, οι οποίες ετέθησαν με κάποιες βελτιώσεις, υπόψιν των αρμοδίων φορέων και του Προέδρου του Π.Ι.Σ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την Π.Ε.Δ., θα ανακοινωθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. για μία ακόμη φορά δήλωσε πως «η αναπλήρωση του ποσού που επιβαρύνθηκαν οι πάροχοι υγείας λόγω των κλειστών εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση, αλλά την οριστική λύση του προβλήματος τη δίνει η αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία πρέπει να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ελέγχοντας πάντοτε και βάζοντας τις συνταγογραφικές εκείνες κατευθύνσεις που χρειάζονται για την αποφυγή άσκοπων υπερβολών».

Αδωνις Γεωργιάδης: «Οι προτάσεις μας είναι οι ίδιες με χθες»

Μετά την συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κάναμε τη δεύτερη συνάντηση. Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε  αποτέλεσμα σήμερα, καθόσον οι πάροχοι επέμειναν στο αίτημά τους για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Το μόνο το οποίο είναι εφικτό και το αναγνωρίζουμε, είναι να συζητήσουμε το μέτρο που αναλογεί στη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εντός -το τονίζω- του υφισταμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να κάνουν τροποποίηση ως προς αυτό το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί στη συνέχεια.

Οι υπόλοιπες προτάσεις μας είναι ίδιες με χθες. Για το κομμάτι των ληξιπροθέσμων συμφωνήσαμε να κάνουμε και μια ταχύτερη ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για να παρακολουθούμε τη ροή της αποπληρωμής, ανά εβδομάδα ει δυνατόν και ανά ταμείο, γιατί και η δική μας πολιτική βούληση είναι να πληρωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι έχουμε το τελευταίο ραντεβού. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το κράτος, το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δε μπορούν να περιμένουν περαιτέρω. Ηδη είμαστε εξαιρετικά υπερήμεροι ως προς τους ασφαλισμένους μας από τους οποίους ζητώ και προσωπικά συγνώμη για την ταλαιπωρία.

Εάν η απόφαση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι η επίσχεση και αυτή είναι η οριστική τους θέση, ο ΕΟΠΥΥ αύριο θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου θα πρέπει πια ο κάθε πάροχος να δηλώσει αν συμφωνεί με τις νέες συμβάσεις που ετοιμάζεται να προτείνει ο ΕΟΠΥΥ βάσει των όρων που είπαμε και χθες ή αλλιώς θεωρούμε ότι έχουν καταγγείλλει τη μεταξύ μας σύμβαση, αφού πλέον έχουν παύσει να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας, αποκλείονται από τη διαδικασία των νέων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους παρόχους επιθυμούν να είναι συμβεβλημένοι με αυτόν.

Θα ενημερώσουμε μέχρι αύριο το βράδυ όλους τους ασφαλισμένους μας μέσα από το site του ΕΟΠΥΥ και με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ποιοι εκ των παρόχων παραμένουν συμβεβλημένοι και ποιοι όχι. Οσοι επιλέξουν την οδό της καταγγελίας της συμβάσεως δια της επισχέσεως, θέλω να τούς παρακαλέσω να αφαιρέσουν άμεσα τις πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας.

Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι αυτή η λύση που μόλις ανέφερα, πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Προτιμούμε την πολιτισμένη συνεννόηση και θέλω σε αυτό να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γιατί έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο και κυρίως γιατί ανέλαβε ο ΠΙΣ να μας παραδώσει τις κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες τις οποίες θα ακολουθεί από εδώ και μπρος ο ΕΟΠΥΥ και τις οποίες θα αποζημιώνει, αυτές και μόνο αυτές. Θα μάς δοθούν με ευθύνη του ΠΙΣ.

Θέλουμε να δηλώσουμε προς τους ασφαλισμένους μας ότι αύριο θα είναι, όπως και να έχει, η τελευταία ημέρα της ταλαιπωρίας. Για άλλη μια φορά να τούς ζητήσω συγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή αλλαγών. Πιστεύω ότι με πνεύμα καλής συνεργασίας και συνεννόησης θα πάμε μπροστά.

Επίσης, θέλω να πω για την πληρωμή του μηνός Φεβρουαρίου, που είναι ο μόνος μήνας που εκκρεμεί ως προς τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ -γιατί όσα ακούγονται περί χρωστούμενων προηγουμένων μηνών, αφορούν στο clawback του 2013 και άρα δεν υπάρχουν χρέη από εκεί- μπορούμε να την κάνουμε μόνο με όσους δεσμευτούν ότι θα υπογράψουν άμεσα σύμβαση με ελεγκτικές εταιρείες, όπως προβλέπει ο νόμος. Και βεβαίως αυτό θα γίνει μόνο σε όσους συνεχίσουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν για αυτά που τους χρωστάμε για το πρώτο πεντάμηνο, με τη λήξη του εξαμήνου, τον καταλογισμό του μηνιαίου clawback και την τελική εκκαθάριση των λογαριασμών.

Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση και αύριο θα βρεθεί οριστική λύση. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους θέλουν να παραμείνουν συμβεβλημένοι μαζί του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει