Δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Είναι θέμα γονιδίων

Ενα δίκτυο γονιδίων που εντόπισαν παρακολουθώντας αναπτυσσόμενα έμβρυα οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η γενετική είναι αυτή που επηρεάζει το αν κάποιος είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

«Τα γονίδια εμπλέκονται στη βιολογική διαδικασία μέσω της οποίας κινείται το πρώιμο έμβρυο και από μια στρογγυλή σφαίρα κυττάρων μετατρέπεται σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό με δεξιά και αριστερή πλευρά», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, William Brandler, διδακτορικός φοιτητής στη λειτουργική γονιδιωματική μονάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το γονιδιακό δίκτυο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία αριστερών ή δεξιών διαφορών στον εγκέφαλο, που με τη σειρά τους επηρεάζουν το αν ένα άτομο είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Genetics.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διαφορά ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες επηρεάζεται από μία παραλλαγή του γονιδίου PCSK6, το οποίο εμπλέκεται στην πρώιμη δημιουργία του αριστερού και του δεξιού ημισφραιρίου στο έμβρυο. Στα πλαίσια της έρευνας, διατάραξαν τα γονίδια PCSK6 σε ποντικούς, προκαλώντας ελαττώματα στην αριστερή και δεξιά συμμετρία του σώματος που συχνά οδήγησε ακόμα και σε ανώμαλη τοποθέτηση των οργάνων στο σώμα.

Τα ευρήματα αυτά, ωστόσο, δεν εξηγούν πλήρως τις διαφορές ανάμεσα σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οπως συμβαίνει με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, φύση και ανατροφή προχωρούν χέρι – χέρι. Η ανάπτυξη της ικανότητας να χρησιμοποιεί κάποιος περισσότερο το ένα χέρι από το άλλο, προέρχεται από ένα μίγμα γονιδίων, περιβάλλοντος και πολιτιστικής πίεσης να είναι όλα σύμφωνα με την ορθότητα που πρεσβεύει η χρησιμοποίηση του δεξιού χεριού.

Περίπου το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, εκείνο όμως που αξίζει να σημειωθεί, δεδομένου ότι και στα ζώα συμβαίνει να χρησιμοποιούν διαφορετικά μπροστινά άκρα για να πιάσουν την τροφή τους, είναι πως οι άνθρωποι είναι τα μόνα είδη στα οποία υπάρχει τόσο ισχυρή προκατάληψη σχετικά με το ποιο χέρι χρησιμοποιεί κανείς περισσότερο και ποιο είναι αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει