Δευτέρα, η δημοφιλέστερη ημέρα για δίαιτα

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Οποιος θέλει να ξεκινήσει δίαιτα, να κόψει το κάπνισμα, να κάνει μια νέα αρχή, αλλάζοντας δραστικά τις συνήθειές του, συνήθως αποφασίζει να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Τώρα οι ερευνητές έρχονται να επιβεβαιώσουν μέσω της έρευνάς τους ότι ισχύει αυτό, λέγοντας πως, αν πραγματικά κάποιος σκέφτεται να ξεκινήσει καινούργια διατροφή ή πρόγραμμα γυμναστικής, απλά περιμένει να έρθει η Δευτέρα.

«Ονομάζεται χρονικό ορόσημο και είναι απλά η στιγμή που θέλει κάποιος να έχει διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό του, να γίνει ένα νέο πρόσωπο», λέει ο Jason Riis, καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και συν-συγγραφέας της μελέτης που ασχολήθηκε με την πιο κατάλληλη ημέρα για να ξεκινήσει κανείς δίαιτα.

Για τον προσδιορισμό του εν λόγω χρονικού ορόσημου, οι ερευνητές του Wharton διεξήγαγαν τρία πειράματα: Εψαξαν στα Google Analytics για να διαπιστώσουν πότε και πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν αναζήτηση σχετική με τη διατροφή και την άσκηση, παρακολούθησαν ποιες ήταν οι πιο δημοφιλείς ημέρες στο γυμναστήριο του Πανεπιστημίου τους και εξέτασαν μια ιστοσελίδα όπου οι άνθρωποι έκαναν συμβάσεις με τον εαυτό τους για να αλλάξουν συμπεριφορά (έχαναν χρήματα αν αποτύγχαναν).

Οι ερευνητές του Wharton δεν μελέτησαν κατά πόσο οι άνθρωποι πέτυχαν το στόχο τους, αν και σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Norcross οι αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι στην αρχή του χρόνου, ή στη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το Great American Smokeout (μια ετήσια εκδήλωση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κάθε 3η Πέμπτη του Νοέμβρη που παρακινεί τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα για 24 ώρες ελπίζοντας αυτή η απόφασή τους να διαρκέσει για πάντα) είναι στην πραγματικότητα πιο επιτυχείς απ’ ό,τι αναμενόταν.

Δευτέρα, η ημέρα-κλειδί για μια νέα αρχή

Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα και όπως ήταν, εξάλλου, αναμενόμενο, η πιο δημοφιλής ημέρα για να γίνει μια νέα αρχή δεν ήταν άλλη από τη Δευτέρα.

Ομως, οι ψυχολόγοι διαφωνούν με αυτή την απόφαση.

«Η Δευτέρα δίνει μια αύξηση ενέργειας στους ανθρώπους. Ομως, έχει μειονεκτήματα. Μπορεί οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν όλη τους την ενέργεια και δύναμη από νωρίς, με αποτέλεσμα να καμφθούν αργότερα, μέσα στην εβδομάδα. Γι’ αυτό αν πέσει Πέμπτη και έχετε δρομολογήσει μέσα σας την ιδέα μην περιμένετε τη Δευτέρα. Το κλειδί για την αλλαγή είναι να ξεκινήσετε στο επόμενο γεύμα ή το επόμενο πρωινό», λέει η ψυχολόγος Ann Kearney-Cooke.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως κάποια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας είναι «κακή» για να αλλάξετε συμπεριφορά και συνήθειες, αλλά καλό θα είναι να μην αρχίσετε κάτι καινούργιο αν αισθάνεστε χαμηλή ενέργεια και χαμηλή δύναμη θέλησης.

Είναι ορόσημα τα γενέθλια και οι επέτειοι;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κάθε χρόνο στα γενέθλιά τους ή σε κάποια σημαντική επέτειο της ζωής τους, δίνουν υπόσχεση στον εαυτό τους ότι θα κάνουν μια νέα αρχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ήταν πολλοί οι φοιτητές που μετά τα γενέθλιά τους πήγαν στο γυμναστήριο του Πανεπιστημίου και «χτυπήθηκαν» στην προπόνηση.

Τα γενέθλια είναι σημαντικές εκδηλώσεις που οι άνθρωποι περιμένουν με ανυπομονησία. Επίσης, λόγω της φύσης τους, τούς παρακινούν για αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Χρησιμεύουν, επίσης, για να επανεξετάσουν τους προηγούμενους στόχους τους.

«Οι άνθρωποι βλέπουν τα γενέθλια ως μια ευκαιρία υπενθύμισης. Θέλουν να αρχίσουν κάτι σημαντικό σε μια ημέρα που είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς», λέει ο John Norcross, διακεκριμένος καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Scranton.

Πρωτοχρονιά, πρωτομηνιά, αλλαγή εποχών

Τα γυμναστήρια είναι φουλ την πρώτη μέρα του μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία της αναζήτησης στο Google.

Πολλοί άνθρωποι, πάλι, προτιμούν να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους με την έναρξη κάθε νέας εποχής του χρόνου. Την άνοιξη καθαρίζουμε το σπίτι, ανακουφίζοντάς το από τα περιττά, το καλοκαίρι κάνουμε δίαιτα για να βγούμε στην παραλία, το φθινόπωρο που αρχίζουν τα σχολεία κάνουμε ανασύνταξη δυνάμεων και οριοθέτηση νέων στόχων.

Ενα ακόμα σημαντικό ορόσημο είναι η Πρωτοχρονιά. Εκεί συνήθως μπαίνουν οι νέοι στόχοι για όλη τη χρονιά, ίσως και για όλη την υπόλοιπη ζωή. Εχει αποδειχθεί ότι το 40% των ανθρώπων βάζουν νέους στόχους και παίρνουν αποφάσεις την Πρωτοχρονιά.

Το ξεκίνημα της χρονιάς δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να σκεφτούν το μέλλον τους και να προβληματιστούν για το παρελθόν και τις αρνητικές συμπεριφορές τους. Θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, αφήνοντας μια για πάντα πίσω τους τα άσχημα, ευελπιστώντας ότι τα καλά βρίσκονται μπροστά.

Δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένετε τη νέα χρονιά. Οποιαδήποτε ημέρα σηματοδοτεί μια επέτειο ή μια σημαντική στιγμή στη ζωή σας, μπορεί να γίνει η αφετηρία για να κάνετε αλλαγές.

Και όπως συμφωνούν οι ερευνητές, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Αρκεί πρώτα και πάνω απ’ όλα να είστε συνειδητοποιημένοι μέσα σας ότι θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει