Διαφορετική η ανατομία εγκεφάλου δυσλεξικών ανδρών και γυναικών

Mέσω μαγνητικής τομογραφίας, νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου δυσλεξικών ανδρών και γυναικών σε σχέση με τις μη δυσλεξικές ομάδες.

Το γεγονός υποδηλώνει πως η διαταραχή μπορεί να έχει διαφορετική εγκεφαλική βάση και να εκδηλώνεται διαφορετικά στα δύο φύλα. Η μελέτη τους διερευνά την δυσλεξία, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα την ανατομία του εγκεφάλου γυναικών με ή χωρίς δυσλεξία (σε παιδιά και ενήλικες). Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στην επιθεώρηση Brain Structure and Function.

Επειδή η δυσλεξία είναι δύο έως τρεις φορές πιο διαδεδομένη στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, «οι γυναίκες έχουν αγνοηθεί», λέει χαρακτηριστικά η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Γκουϊνεβίρ Εντεν, διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη της μάθησης και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Δυσλεξίας.

«Υποθέταμε ως τώρα ότι τα αποτελέσματα των μελετών που διεξήχθησαν στους άνδρες μπορούν να ισχύουν γενικευμένα και για τα δύο φύλα. Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι οι ερευνητές πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δυσλεξία σε κάθε φύλο ξεχωριστά, για να απευθύνουν ερωτήσεις για την προέλευση και ενδεχομένως τη θεραπεία», λέει η Εντεν.

Προηγούμενη έρευνα που δεν αφορά τη δυσλεξία, αποδεικνύει ότι οι ανδρικοί και οι γυναικείοι εγκέφαλοι είναι διαφορετικοί σε γενικές γραμμές, προσθέτει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Τάνια Εβανς.

«Υπάρχουν διαφορές ανά φύλο στην ανατομία του εγκεφάλου και οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια για τη γλώσσα, ενώ οι άνδρες μόνο το αριστερό. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ορμόνες του φύλου σχετίζονται με την ανατομία του εγκεφάλου και οι θηλυκές σεξουαλικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά, μετά από έναν τραυματισμό του εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια άλλη οδός θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα ευρήματα που αναφέρθηκαν σ’ αυτή τη μελέτη που σχετίζονται με το φύλο», λέει η Εβανς.

Η μελέτη έκανε συγκρίσεις της δομής του εγκεφάλου 118 συμμετεχόντων με δυσλεξία ή χωρίς και εξέτασε χωριστά άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Στα αρσενικά βρέθηκε λιγότερος όγκος φαιάς ουσίας στους δυσλεκτικούς στις περιοχές που σχετίζονταν με την επεξεργασία της γλώσσας, όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες μελέτες. Στις γυναίκες λιγότερος όγκος φαιάς ουσίας βρέθηκε στις δυσλεκτικές στους τομείς που σχετίζονται με τα αισθητήρια και τις επεξεργασίες της κίνησης.

Τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση της προέλευσης της δυσλεξίας και της σχέσης ανάμεσα στη γλώσσα και την αισθητική επεξεργασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει