Δίαιτα μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας που επηρεάζει τη μνήμη, τις γνωστικές διαδικασίες και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Τι θα λέγατε αν κάποιος υποστήριζε πως μπορείτε να αποτρέψετε την πιθανότητα να γίνετε κι εσείς ένας ακόμα αριθμός στα στατιστικά της καταστροφικής αυτής αρρώστιας, απλά καταναλώνοντας ορισμένες συγκεκριμένες τροφές τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, μια νέα δίαιτα που ονομάζεται δίαιτα του μυαλού (Mind Diet) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο, σε ποσοστό μέχρι και 53%.

Και δεν χρειάζεται καν να ακολουθήσετε το πρόγραμμα αυτό σχολαστικά για να καρπωθείτε τα οφέλη του: Οι συμμετέχοντες που το ακολούθησαν περιστασιακά μείωσαν επίσης το ρίσκο τους σε ποσοστό 35%.

Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτή η δίαιτα του μυαλού;

Είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός δύο άλλων διατροφικών προγραμμάτων, της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH που τον τελευταίο καιρό έχουν συγκεντρώσει την προσοχή για τα αδιαφιλονίκητα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς. Η δίαιτα του μυαλού έχει 15 διατροφικά συστατικά που υπάρχουν σε 10 τροφές που θεωρείται ότι κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου και πέντε ανθυγιεινές ομάδες τροφών που θα πρέπει να αποφευχθούν.

Στο μενού της υπάρχουν και ενθαρρύνεται η κατανάλωσή τους: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Από το μενού συνιστάται να αποφεύγονται: Κόκκινο κρέας, τυριά, γλυκά, τηγανητά τρόφιμα που θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, ενώ το βούτυρο και η μαργαρίνη πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από μία κουταλιά της σούπας ανά ημέρα.

Μια μελέτη που εξέτασε σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες σε μια περίοδο 9 ετών, έδειξε πως όσο περισσότερο τα άτομα ακολουθούσαν την συγκεκριμένη δίαιτα, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπήρχαν να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Αν και οι ερευνητές λένε πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Εκτός από τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά, εξάλλου, να μειώσετε τον κίνδυνο για μια σειρά από άλλες ιατρικές συνθήκες όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει