Δίαιτα Νιουκάστλ: H ιδανική δίαιτα για το διαβήτη τύπου 2

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης τύπου 2. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές δίαιτες που επικεντρώνονται ειδικά σ’ αυτές τις ασθένειες.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε η δίαιτα Νιουκάστλ από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ της Μεγάλης Βρετανίας, στοχεύοντας ακριβώς να βοηθήσει άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, παρά τις μαγικές θεραπευτικές ιδιότητές της, η δίαιτα Νιουκάστλ εξακολουθεί να είναι μια δίαιτα, πράγμα που σημαίνει πως έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι και πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη δίαιτα, ώστε να κρίνετε αν αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε σ’ αυτήν το χρόνο σας.

Πώς λειτουργεί;

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει κάποια βαριά βλάβη αν αφεθεί ανεξέλεγκτος και η δίαιτα Νιουκάστλ έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει σ’ αυτή την περίπτωση.

Το σχέδιο της συγκεκριμένης διατροφής περιστρέφεται γύρω από την κατανάλωση 800 θερμίδων ημερησίως για 8 εβδομάδες. Και όχι οποιεσδήποτε θερμίδες, αλλά θερμίδες που προέρχονται από υγρά γεύματα, milkshake και σούπες και τουλάχιστον τρεις μερίδες μη αμυλούχα λαχανικά.

Η φόρμουλα αντικατάστασης των γευμάτων με υγρή τροφή ονομάζεται optifast. Περιλαμβάνει 47% υδατάνθρακες, 33% πρωτεΐνες και 20% λίπος, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα για δύο μήνες δεν έδειξαν πλέον κανένα ίχνος διαβήτη! Το ακόμα καλύτερο ήταν πως τα άτομα αυτά συνέχισαν να μην έχουν διαβήτη τρεις μήνες μετά την επιστροφή τους στην κανονική διατροφή.

Για τη διατροφή αυτή πρέπει να φροντίσετε να αποφύγετε τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, το ψωμί, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, το αλκοόλ, τα αμυλούχα λαχανικά και το αλάτι.

Ο κατάλογος των επιτρεπόμενων τροφίμων αποτελείται από optifast, λάχανο, μανιτάρια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, ραπανάκια, ντομάτες, αγγούρια, μαρούλι, καρότα, πιπεριές, βότανα και μπαχαρικά.

Πλεονεκτήματα

Αυτή η δίαιτα μπορεί να είναι η απόλυτη λύση για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών υπόσχεται κάποια απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας

Τα αποτελέσματα φαίνονται πολύ γρήγορα και πολύ νωρίς

Μειονεκτήματα

Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στα αρχικά της στάδια, όπως πονοκέφαλο, ζάλη και κόπωση

Επιβάλλει πολλούς περιορισμούς, γεγονός που μπορεί να την κάνει βαρετή και μονότονη

Η απαιτούμενη αντικατάσταση στερεών γευμάτων από υγρά μπορεί να είναι ακριβή και δύσκολο να βρεθεί

Εστιάζοντας σε μία μόνο ομάδα τροφών μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε υποσιτισμό και ελλείψεις

Δεν ενθαρρύνεται η άσκηση

Συμπέρασμα

Η επιστήμη πίσω από τη δίαιτα Νιούκαστλ τη βοηθά να στέκεται πάνω σε «γερά πόδια». Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί όποιον ακολουθεί αυτή τη δίαιτα.

Ωστόσο, η έλλειψη ποικιλίας και ελευθερίας κάνει αυτό το πρόγραμμα διατροφής να μην είναι στην πραγματικότητα τόσο υγιές όσο δείχνει. Αν τρώει κανείς αποκλειστικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να καθαρίσει τον οργανισμό του και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, αλλά αν το κάνει συνεχώς μπορεί να τον οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως σε ό,τι αφορά το διαβήτη, η δίαιτα Νιουκάστλ είναι χωρίς αμφιβολία η πλέον κατάλληλη. Αλλά σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι είναι άκρως αποτελεσματική, υπάρχουν σαφώς πολλές άλλες δίαιτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με έναν πολύ πιο υγιεινό τρόπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει