Η διατροφή «δυτικού στιλ» αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τηγανητά, γλυκά, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να ζήσει περισσότερο.

Επιπλέον, μειώνουν την πιθανότητα να διατηρήσει την υγεία του σε πολύ καλό επίπεδο και με μεγαλύτερη λειτουργικότητα.

Τα παραπάνω δεδομένα προέκυψαν από μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε Βρετανούς ενήλικες  σχετικά με την προσήλωση σε μια «δυτικού τύπου» διατροφή και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό The American Journal of Medicine.

«Η επίδραση της διατροφής σε συγκεκριμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά λίγες είναι οι έρευνες που έχουν υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση για να καθορίσουν τη σχέση της διατροφής με την γενική υγεία των ατόμων σε μεγαλύτερες ηλικίες», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Τασνίμ Ακμπαραλί.

«Εξετάσαμε αν η διατροφή στη μέση ηλικία που βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες και τους Κανόνες της Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής, συνδέεται με φαινότυπους γήρανσης που εντοπίστηκαν μετά από μια παρακολούθηση διάρκειας 16 ετών».

Οι Κανόνες Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής αποτελούν έναν επικυρωμένο δείκτη ποιότητας της διατροφής που σχεδιάστηκε αρχικά για να παρέχει διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές με συγκεκριμένο σκοπό την καταπολέμηση σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα από τη βρετανική μελέτη Whitehall II, που δείχνουν ότι ακολουθώντας κανείς τους Κανόνες Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής μπορεί να ανατρέψει το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που είναι γνωστό πως αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της καρδιακής νόσου και της θνησιμότητας. Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει τους διατροφικούς παράγοντες που όχι μόνο μπορούν να αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο, αλλά παράλληλα μπορούν να συμβάλλουν και στην ιδανική γήρανση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.775 άνδρες και 1.575 γυναίκες από το 1985 μέχρι το 2009 με μέση ηλικία τα 51 χρόνια. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των στοιχείων των νοσοκομείων, κάθε πέντε χρόνια, καθώς και τα στοιχεία μητρώων εντόπισαν θνησιμότητα και χρόνιες ασθένειες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα στο στάδιο της παρακολούθησης, κατατάχθηκαν σε πέντε κατηγορίες που είναι οι ακόλουθες:

1. Ιδανική γήρανση (ορίζεται η γήρανση που είναι απαλλαγμένη από χρόνιες παθήσεις και έχει υψηλές επιδόσεις στα τεστ φυσικών, ψυχικών και γνωστικών λειτουργιών)  – ποσοστό 4%.

2. Μη θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο – ποσοστό  12,7%.

3. Καρδιαγγειακός θάνατος – 2,8%.

4. Μη καρδιαγγειακοί θάνατοι – 7,3%.

5. Φυσιολογική γήρανση – 73,2%

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλή προσήλωση στους Κανόνες Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μη καρδιαγγειακών θανάτων. Αυτοί που ακολούθησαν μια «δυτικού τύπου» δίαιτα αποτελούμενη από τηγανητά και γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μείωσαν τις πιθανότητές τους να γεράσουν με ιδανικό τρόπο.

«Δείξαμε ότι ακολουθώντας συγκεκριμένες διαιτητικές συστάσεις, όπως αυτή που προβλέπεται από τους Κανόνες Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής μπορεί  κανείς να μειώσει τον κίνδυνο να γεράσει με ανθυγιεινό τρόπο, ενώ αποφεύγοντας τα “δυτικού τύπου” τρόφιμα μπορεί να αυξήσει πραγματικά τις πιθανότητες να ζήσει περισσότερο χωρίς χρόνιες ασθένειες και να παραμείνει λειτουργικός», σημειώνει η Δρ Ακμπαραλί.

«Οσο περισσότερο κατανοούμε την διάκριση μεταξύ των συγκεκριμένων συμπεριφορών υγείας που προσφέρουν προστασία ενάντια σε ασθένειες και εκείνων που οδηγούν τα άτομα προς την ιδανική γήρανση, τόσο περισσότερο μπορούμε να βελτιώσουμε τις δημόσιες παροχές πρόληψης σε ό,τι αφορά την υγεία του πληθυσμού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει