Διατροφικές διαταραχές εφήβων: Συμβουλές διαχείρισης

Οι εφηβικές διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν ένα καταστροφικό τίμημα για τους εφήβους και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην εφηβεία ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα νευρικής ανορεξίας.

Για να προστατεύσετε τους εφήβους σας, κατανοήστε τις πιθανές αιτίες των διατροφικών διαταραχών τους και δείτε τι πρέπει να τους πείτε, σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Γιατί οι έφηβοι αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές

Η ακριβής αιτία των διατροφικών διαταραχών, όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή, είναι άγνωστη. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να κάνουν τους εφήβους να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

Για παράδειγμα:

Κοινωνική πίεση. Η σύγχρονη δυτική κουλτούρα θέλει τους έφηβους να είναι σωματικά ελκυστικοί και να έχουν ένα λεπτό σώμα. Ακόμη και με ένα κανονικό βάρος σώματος, ωστόσο, οι έφηβοι μπορεί εύκολα να αναπτύξουν την αντίληψη ότι είναι χοντροί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια εμμονή με την απώλεια βάρους και τη δίαιτα, ειδικά για τα κορίτσια.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι έφηβοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες ή την απώλεια βάρους για να επιτύχουν μια αίσθηση σταθερότητας και ελέγχου.

Αγαπημένες δραστηριότητες. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπου μετρά το αδύνατο σώμα -όπως το τρέξιμο και το μπαλέτο- μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους.

Προσωπικοί παράγοντες. Οι γενετικοί ή βιολογικοί παράγοντες μπορεί να κάνουν κάποιους έφηβους πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές. Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η τελειομανία, το άγχος ή η ακαμψία μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Πρόωρες συνέπειες των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους

Αρχικά, οι εφηβικές διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σημάδια και συμπτώματα όπως:

* Ζάλη

* Κούραση

* Αδυναμία

* Δυσκοιλιότητα

* Ευερεθιστότητα

* Δυσκολία στη συγκέντρωση

* Δυσκολία στον ύπνο

* Για τα κορίτσια, διαταραχές της περιόδου

Μετέπειτα συνέπειες των εφηβικών διατροφικών διαταραχών

Στη συνέχεια, οι εφηβικές διατροφικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά ή ακόμη και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας, όπως τα εξής:

* Απώλεια μυϊκής μάζας

* Αραίωση των μαλλιών

* Οστική απώλεια

* Τερηδόνα

* Καθυστερημένη ανάπτυξη

* Αναιμία

* Πεπτικά προβλήματα

* Καρδιακά προβλήματα

* Επιληπτικές κρίσεις

* Κατάθλιψη, η οποία μπορεί να στραφεί σε αυτοκτονική συμπεριφορά

Η πρόληψη αρχίζει με την ανοικτή επικοινωνία

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη των εφηβικών διατροφικών διαταραχών, μιλήστε με το παιδί σας, σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και την εικόνα του σώματός του. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό.

Για να ξεκινήσετε:

Ενθαρρύνετε λογικές διατροφικές συνήθειες. Συζητήστε με τον έφηβο σας για το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του, την εμφάνιση και το επίπεδο της ενέργειας. Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να τρώει, όταν είναι πεινασμένος. Κάνετε συνήθεια να τρώτε μαζί σαν οικογένεια αν αυτό είναι εφικτό με τις ώρες δουλειάς σας.

Συζητήστε τα μηνύματα των πολυμέσων. Τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι ταινίες, οι ιστοσελίδες και τα άλλα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να στείλουν στο παιδί σας το μήνυμα ότι μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος σώματος είναι αποδεκτός. Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας για να σας μιλήσει και να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για ό,τι έχει δει ή ακούσει, ιδίως από δικτυακούς τόπους ή άλλες πηγές που προωθούν την ανορεξία ως επιλογή τρόπου ζωής και όχι ως μια διατροφική διαταραχή.

Προωθήστε μια υγιή εικόνα σώματος. Συζητήστε με τον έφηβό σας για την αυτο-εικόνα του και δώστε του την διαβεβαίωση ότι τα υγιή σχήματα σώματος ποικίλουν. Μην επιτρέπετε ψευδώνυμα που πληγώνουν ή αστεία με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Αποφύγετε να κάνετε σχόλια για ένα άλλο πρόσωπο με βάση το βάρος του ή το σχήμα του σώματος.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση. Σεβαστείτε τα επιτεύγματα του εφήβου σας και υποστηρίζετε τους στόχους του. Ακούστε, όταν σάς μιλάει. Ψάξτε για θετικές ιδιότητες στον έφηβό σας, όπως η γενναιοδωρία και η αίσθηση του χιούμορ. Υπενθυμίστε του ότι η αγάπη και η αποδοχή σας είναι άνευ όρων και ότι δεν βασίζονται στο βάρος ή την εμφάνισή του.

Μοιραστείτε τους κινδύνους της δίαιτας και του συναισθηματικού φαγητού. Εξηγήστε ότι η δίαιτα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφή, την ανάπτυξη και την υγεία του. Υπενθυμίστε στον έφηβό σας ότι το φαγητό ή ο έλεγχος της διατροφής του δεν είναι ένας υγιής τρόπος για να ελέγξει τα συναισθήματα. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει με τα αγαπημένα του πρόσωπα, δηλαδή εσάς, τους φίλους ή κάποιον άνθρωπο του περιβάλλοντός σας που εμπιστεύεται.

Χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα για διατροφή, όχι ως ανταμοιβή ή συνέπεια. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προσφέρετε φαγητό ως δωροδοκία. Ομοίως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία.

Επίσης, θυμηθείτε τη σημασία του να αποτελείτε οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα. Αν είστε συνεχώς σε δίαιτα, χρησιμοποιώντας το φαγητό για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας ή αν μιλάτε συνεχώς για την απώλεια βάρους, μπορεί να έχετε δυσκολία να ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή ή να αισθάνεται ικανοποιημένος με την εμφάνισή του. Αντ’ αυτού, κάντε συνειδητές επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής σας και να είστε υπερήφανοι για το σώμα σας.

Συνεργασία με το γιατρό

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να ενισχύσει τα μηνύματα που δίνετε στον έφηβο στο σπίτι, καθώς και να εντοπίζει έγκαιρα τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής.

Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να ψάξει για ασυνήθιστες αλλαγές του δείκτη μάζας σώματος του εφήβου σας ή των εκατοστημόριων του βάρους του κατά τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων ρουτίνας. Ο γιατρός μπορεί να μιλήσει στο έφηβο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές του, την άσκηση ρουτίνας και την εικόνα του σώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει