Δημοφιλής διατροφικός μύθος: Τα αυγά παχαίνουν

Στην προσπάθεια να βρει την καλύτερη δυνατή διατροφή για να αποκομίσει οφέλη για την υγεία του και να αποφύγει τις επικίνδυνες τροφές, ο άνθρωπος συνάντησε πολλούς διατροφικούς μύθους.

Κάποιοι απ’ αυτούς επιβεβαιώνονται, ενώ κάποιοι άλλοι διαψεύδονται και μάλιστα πανηγυρικά. Κάποιες φορές, πάλι, είναι τόσο ισχυρές οι δύο… τάσεις που δεν μπορεί να βρει άκρη για το τι είναι πράγματι ωφέλιμο και τι όχι.

Το αυγό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Στη διάρκεια των χρόνων έχει… υποφέρει πολύ. Από σούπερ τροφή στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έφτασε να μπει στη «μαύρη λίστα» στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, καθώς θεωρήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για την αύξηση της  χοληστερόλης.

Αν, όμως, μόλις πρόσφατα απενοχοποιήθηκε χάρη στην εξονυχιστική έρευνα που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μια νέα… παλιά περιπέτεια ξεκίνησε: Τελικά, παχαίνει ή δεν παχαίνει;

Ας δούμε τι ισχύει πραγματικά όχι μόνο για τα αυγά, αλλά και για άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως το κοτόπουλο και οι ξηροί καρποί, καθώς και για υδατάνθρακες όπως το αλεύρι, το μέλι και τη ζάχαρη.

Αυγά. Τα αυγά έχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης. Ο κρόκος του αυγού περιέχει καλά λιπαρά και καλή χοληστερόλη που καταπολεμούν την κακή χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι μια ανέξοδη πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του ψευδαργύρου και του σιδήρου, αντιοξειδωτικών, βιταμίνης D και χημικών ουσιών που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως η χολίνη. Αν θέλετε να διαχειριστείτε τη χοληστερόλη σας, καταναλώστε το αυγό και στη συνέχεια αποφύγετε τρόφιμα με τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη.

Στήθος κοτόπουλου. Το κοτόπουλο είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και το στήθος είναι το πιο άπαχο τμήμα του. Περιέχει αμελητέα ποσότητα λίπους. Το στήθος κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους και την οικοδόμηση των μυών. Σημειώστε ότι ο τρόπος μαγειρέματος του στήθους κοτόπουλου μπορεί να προσθέσει λίπος. Τα μπούτια του κοτόπουλου και άλλα τμήματα περιέχουν λιπαρές ουσίες.

Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί είναι συνήθως χαρακτηρισμένοι ως τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το λίπος στην πραγματικότητα είναι υγιές λίπος. Για την ακρίβεια, οι ξηροί καρποί είναι μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους που είναι χορτοφάγοι. Περιέχουν, επίσης, αντιοξειδωτικά και μπορούν να σάς κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να τούς καταναλώσετε είναι να τούς προσθέσετε στα δημητριακά σας ή απλά να φάτε μια χούφτα ως σνακ.

Εκτός από τις πηγές πρωτεϊνών υπάρχουν και άλλες τροφές, που μπορεί να μην περιέχουν λίπος, αλλά προωθούν την αποθήκευση λίπους.

Δείτε κάποιες απ’ αυτές:

Ραφιναρισμένο αλεύρι. Το ραφιναρισμένο αλεύρι, που δεν περιέχει πίτουρο και φύτρο, είναι επεξεργασμένο σιτάρι. Ανεξάρτητα από το αν είναι επεξεργασμένο ή όχι, δεν περιέχει καθόλου λίπος. Καθώς το αλεύρι δεν καταναλώνεται σύντομα, αυτό που είναι βασικό να σημειωθεί είναι ότι τα προϊόντα τροφίμων που χρησιμοποιούν ως βάση το αλεύρι (ψωμί, μπισκότα κ.λπ.) μπορεί να περιέχουν λίπος, επειδή το βούτυρο/λίπος/έλαιο προστίθεται ως μέρος της διαδικασίας μαγειρέματος. Τα προϊόντα που προέρχονται από το επεξεργασμένο αλεύρι, όπως το άσπρο ψωμί, προωθούν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα.

Ζάχαρη. Η ζάχαρη περιέχει μόνο απλούς υδατάνθρακες. Από μόνη της δεν περιέχει καθόλου λίπος, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε απλούς υδατάνθρακες, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και προωθεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Μέλι. Το μέλι είναι απλή ζάχαρη με κάποια μέταλλα και βιταμίνες. Οπως και η ζάχαρη, δεν περιέχει κανένα λίπος, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μελιού, μπορεί να προωθήσει την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει