Δυο νέα ελπιδοφόρα εμβόλια για τον Έμπολα στην πρώτη γραμμή

Δύο νέα, πολλά υποσχόμενα εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, πρόκειται να δοκιμαστούν σύντομα στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, στη Δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι δοκιμές που έχουν ήδη γίνει σε περιορισμένο αριθμό εθελοντών, δείχνουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και μπορούν να δημιουργήσουν ανοσοαπόκριση.

Οι επόμενες δοκιμές θα γίνουν στη Δυτική Αφρική, σε χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη.

Δεν είναι, βέβαια, ακόμα σαφές ποιος είναι ο βαθμός προστασίας που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα δύο εμβόλια, ούτε και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει αυτή η προστασία.

Τα δύο εμβόλια παράγονται από τις εταιρίες GlaxoSmithKline και Merck και έχουν ήδη περάσει από τεστ ασφαλείας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως τα εμβόλια έχουν «ένα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας» και είναι έτοιμα να δοκιμαστούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας.

«Ο κόσμος περιμένει από εμάς τα εμβόλια για τον Έμπολα που θα χρησιμοποιηθούν στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη στις κοινότητές τους», τόνισε η δρ Marie-Paule Kieny, βοηθός γενική διευθύντρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Λιβερία αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές από το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Η Σιέρα Λεόνε θα επικεντρωθεί αρχικά στους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

«Το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος που η ανθρωπότητα θα χρησιμοποιήσει τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της, στην αντεπίθεση κατά του Έμπολα», τόνισε η δρ Kieny.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει