ΕΑΕ: Ανεπαρκείς οι απλές χειρουργικές μάσκες απέναντι στα μικροσωματίδια PM 2.5

Κίνδυνο κατηγορίας I» για την υγεία και για την καρκινογένεση αποτελούν τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά -δυστυχώς- και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετούν πολίτες στα δάση, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Η ΕΑΕ, η οποία θεωρεί σημαντική την παρέμβαση του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον καπνό της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη και τους συγχαίρει γι’ αυτό.

Συστήνει στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου απ’ αυτήν, εκτός για επείγουσα ανάγκη υγείας.

Για προγραμματισμένη θεραπεία να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξαιτίας αυτού του λόγου να τις εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

Ακόμη, η ΕΑΕ σημειώνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιούμε για την πανδημία του κοροναϊού δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5: Οι ειδικές μάσκες Ν-95, καλά εφαρμοσμένες, παρέχουν καλύτερη προστασία.

Εξάλλου, μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι πολίτες καλούνται να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σε αυτά.

Τέλος, με ευκαιρία αυτή την καταστροφή, η ΕΑΕ καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν πως τα ίδια επικίνδυνα για την υγεία μας αποτελέσματα προκαλούν το χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε και αυτά ξυλεία. Ο καπνός τους δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονες τους και όλη την πόλη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει