Έμπολα: Παραδοχή ΠΟΥ ότι καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ξεκινήσει τα σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τον ιό Έμπολα, παραδέχεται ωστόσο ότι άργησε να ανταποκριθεί στη θανατηφόρα επιδημία στη Δυτική Αφρική.

Σε έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στη Γενεύη, η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν τόνισε πως ο Έμπολα «δίδαξε» τον κόσμο και τον ΠΟΥ για το πώς πρέπει να ενεργούν σε ανάλογες περιπτώσεις, ενώ προειδοποίησε πως κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία με την συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων να έχει συμβεί στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

«Αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία της Δυτικής Αφρικής με τον ιό που προκάλεσε τρομακτικό σοκ και δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΟΥ άργησε πολύ να δει τι ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Ο Έμπολα είναι μια τραγωδία που δίδαξε τον κόσμο, όπως δίδαξε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που πήρε πολλά μαθήματα για το πώς θα αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον», τόνισε η κ. Τσαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα στοιχεία της βάσης δεδομένων των ασθενών δίνουν καλύτερη εικόνα της ιστορίας της επιδημίας, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες είναι μερικές φορές λιγότερο πλήρεις απ’ ό,τι στις τακτικές εκθέσεις.

Η δρ Τσαν είπε ότι αν και οι εστίες της νόσου θα εξακολουθήσουν να παράγουν κλυδωνισμούς, ποτέ ξανά ο κόσμος δεν θα πιαστεί απροετοίμαστος.

Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν το ταμείο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη ταχείας ανταπόκρισης σε κρούσματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Θα υπάρξει, επίσης, βελτίωση στον διεθνή συντονισμό και μεγαλύτερη στήριξη για τις χώρες που χρειάζεται να ανταποκριθούν γρήγορα σ’ αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό απαιτεί επίσης τα φάρμακα και τα εμβόλια να εισαχθούν πιο γρήγορα στην αγορά.

Η Λιβερία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή (23/1) ότι υπήρξαν μόλις πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχέση με τα 500 την αντίστοιχη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε παρουσίασαν επίσης πτώση στα ποσοστά μόλυνσης.

Η δρ Τσαν είπε πως τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί, αλλά προειδοποίησε πως «πρέπει να διατηρηθεί το momentum και η επιφυλακή ενάντια στην κόπωση των εμπλεκόμενων στη φροντίδα υγείας, αλλά και των χορηγών».

Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν πως επιβεβαιώθηκαν συνολικά 21.724 κρούσματα του ιού Έμπολα και 8.641 θάνατοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει