Εμπολα: Στις ΗΠΑ και η Αμερικανίδα ιεραπόστολος

Η Αμερικανίδα ιεραπόστολος που έχει μολυνθεί με Εμπολα, έφτασε την Τρίτη στην Ατλάντα όπου οι γιατροί θα παρακολουθήσουν από κοντά την επίδραση του πειραματικού φαρμάκου που της χορηγείται.

Πρόκειται για ένα φάρμακο που δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά η ίδια συμφώνησε να το δοκιμάσει.

Η Nancy Writebol έφτασε από τη Μονρόβια της Λιβερίας στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, με το ίδιο τζετ Gulfstream που είχε μεταφερθεί και ο Kent Brantly και από την αεροπορική βάση Dobbins μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Εmory, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και προφυλάξεις που είχαν τηρηθεί για τον Αμερικανό γιατρό.

Η ίδια μεταφέρθηκε από τους τραυματιοφορείς με φορείο στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τον Brantly που είχε περπατήσει μόνος του από το ασθενοφόρο μέχρι το Εmory.

Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τους δύο ασθενείς ούτε για το πειραματικό φάρμακο που τούς χορηγείται, οι γιατροί τόνισαν πως η κατάστασή τους παραμένει κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Το πειραματικό φάρμακο που τους χορηγείται παρασκευάστηκε από μια εταιρεία στο Σαν Ντιέγκο και χρηματοδοτήθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό. Πρόκειται για τη συγκομιδή αντισωμάτων από ποντίκια που είχαν εμβολιαστεί με στελέχη του ιού Εμπολα, προκειμένου να αναπτύξουν αυτά τα αντισώματα.

Αυτή τη στιγμή οι γιατροί δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν το φάρμακο έσωσε προς το παρόν τους δύο Αμερικανούς από τον αιμορραγικό πυρετό που έχει σκοτώσει περίπου το 80% των ασθενών που έχουν μολυνθεί απ’ αυτόν. Θα μπορούσαν να έχουν ανακάμψει από μόνοι τους, είτε να υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα ότι τυγχάνουν καλύτερης ιατρικής φροντίδας από πολλούς Αφρικανούς.

Εάν η θεραπεία λειτουργήσει αποτελεσματικά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκηθεί πολιτική πίεση να επιταχυνθεί η παραγωγή του για να καταπολεμήσει τη νόσο στην Αφρική. Ωστόσο, θα μπορούσε να πάρει χρόνια μέχρις ότου οποιαδήποτε θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής, πόσω μάλλον να γίνει μαζική παραγωγή.

Στους δύο Αμερικανούς χορηγήθηκε μια δόση του πειραματικού φαρμάκου πριν από την πολύωρη πτήση από την Μονρόβια στην Ατλάντα.

Ο ιός Εμπολα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος όταν τύχει κάποιος της καλύτερης δυνατής φροντίδας, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει