Εμπολα: Το Zmapp 100% αποτελεσματικό σε πιθήκους

Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών σχετικά με το πειραματικό φάρμακο Ζmapp για την αντιμετώπιση του Εμπολα δείχνουν ότι είναι 100% αποτελεσματικό σε μελέτες που έχουν γίνει σε πιθήκους.

Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμα και για τα μεταγενέστερα στάδια της λοίμωξης.

Οι ερευνητές μετά την δημοσίευση αυτών των δεδομένων στο επιστημονικό περιοδικό Nature είπαν πως «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Ωστόσο, οι περιορισμένες προμήθειες δεν θα βοηθήσουν τους περίπου 20.000 ανθρώπους που αναμένεται να μολυνθούν συνολικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική.

Ηδη, δύο από τα επτά άτομα στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο πέθαναν από την ασθένεια. Το zmapp που έχει ονομαστεί «μυστικός ορός», εξακολουθεί να είναι σε πειραματικό στάδιο, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν δοθεί στην δημοσιότητα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Οι γιατροί έχουν στραφεί στο zmapp, καθώς δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για τον Εμπολα που έχει σκοτώσει ήδη περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, με τα ποσοστά των θανάτων να αυξάνονται καθημερινά.

Συνδυασμοί αντισωμάτων

Οι ερευνητές έχουν ερευνήσει διαφορετικούς συνδυασμούς αντισωμάτων, ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέεται με ιούς, ως θεραπεία.

Προηγούμενοι συνδυασμοί έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα σε μελέτες σε ζώα. Το zmapp είναι το πιο πρόσφατο κοκτέιλ και περιέχει τρία αντισώματα.

Δοκιμές που έγιναν σε 18 πιθήκους μακάκους που είχαν μολυνθεί με τον ιό Εμπολα έδειξαν επιβίωση 100%. Τα ζώα έλαβαν το φάρμακο μέχρι πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Για τους πιθήκους αυτό θεωρείται ένα σχετικά όψιμο στάδιο της λοίμωξης, δεδομένου ότι περίπου τρεις ημέρες αργότερα η λοίμωξη γίνεται θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς στις προηγούμενες θεραπείες απαιτείτο να δοθεί το φάρμακο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

«Το επίπεδο της βελτίωσης ήταν πέρα από τις προσδοκίες μου, με εξέπληξε το γεγονός ότι ο συνδυασμός αυτός έσωσε τα ζώα πέντε μέρες αφότου είχαν εμφανίσει τα συμπτώματα. Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή είδηση, το γεγονός ότι μπορέσαμε να σώσουμε τα ζώα που είχαν τόσο προχωρημένη νόσο», λέει ένας από τους ερευνητές ο δρ Gary Kobinger από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά.

Και οι άνθρωποι;

Ωστόσο, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στους πιθήκους, υπάρχει πάντα προσοχή στην ερμηνεία των επιπτώσεων των φαρμάκων στους ανθρώπους.

Ενας Λιβεριανός γιατρός που έλαβε το φάρμακο και ένας Ισπανός ιερέας, έχασαν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι τούς χορηγήθηκε το zmapp.

Αντίθετα οι δύο Αμερικανοί ανένηψαν πλήρως, ενώ και ο πρώτος Βρετανός που μολύνθηκε με τον Εμπολα και μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, όπου τού χορηγείται το zmapp, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Η πορεία της λοίμωξης είναι βραδύτερη στους ανθρώπους απ’ ό,τι στους πιθήκους μακάκους, γι’ αυτό εκτιμάται πως το zmapp μπορεί να είναι αποτελεσματικό ακόμα και 9-11 ημέρες μετά την μόλυνση.

Ομως…

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα σημείο χωρίς επιστροφή, εκεί όπου έχει γίνει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά στα κύρια όργανα κι αυτό είναι το όριο για τον άνθρωπο», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Kobinger.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, επισημαίνει: «Προηγουμένως, το zmapp ήταν ένα μυστήριο. Η σημερινή είναι μια απίστευτη βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα κοκτέιλ. Είναι προφανές πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την χορήγησή του στους ανθρώπους, καθώς δεν έχουμε ακόμα αποδεικτικά στοιχεία για το τι συμβαίνει με τον ιό στους ασθενείς. Όμως, η μελέτη σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα παρέχει την πιο πειστική απόδειξη πως θα έρθει η στιγμή που το zmapp μπορεί να καταστεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία της λοίμωξης του Εμπολα στους ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι πλέον κρίσιμο να αρχίσουν οι δοκιμές στους ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει