«Εφυγε» στα 88 ο «νονός της Ecstasy»

Ο Alexander Shulgin, ένας σεβαστός χημικός που απέκτησε τη φήμη του για το «ξεσκόνισμα» μιας παλιάς συνταγής πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ψυχεδελικό ναρκωτικό «Εκσταση», έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα.

Ο Shulgin πέθανε στο σπίτι του, σε ηλικία 88 ετών από καρκίνο του ήπατος. Η γυναίκα του Ann, είπε πως είχε διαγνωστεί πριν από περίπου ένα χρόνο και ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του στο αγρόκτημα της οικογένειας που ήταν και το εργαστήριό του, στη Lafayette της Καλιφόρνια, περίπου 22 χλμ ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Shulgin είχε δημιουργήσει περισσότερες από 200 χημικές ενώσεις για χρήση στην ψυχοθεραπεία και τις δοκίμαζε στον εαυτό του, τη σύζυγό του και μια μικρή ομάδα από φίλους και γνωστούς στο σπίτι του, καταγράφοντας κάθε εμπειρία σε φορητούς υπολογιστές του εργαστηρίου του.

Δεν εφηύρε την MDMA, που είναι περισσότερο γνωστή ως Ecstasy, αλλά ξαναβρήκε την ένωση, περίπου 65 χρόνια μετά την εφεύρεσή της το 1912 και την εισήγαγε ως πιθανή θεραπεία της ψυχικής υγείας. Μάλιστα μαζί με τη σύζυγό του δημοσίευσαν και δύο βιβλία σχετικά με τις χημικές ενώσεις.

Ο Shulgin έλεγε συχνά πως ενδιαφερόταν μόνο για την πιθανή χρήση της MDMA στη θεραπεία της ψυχικής υγείας και δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για την κατάχρησή της ως ψυχαγωγικού ναρκωτικού.

Ο Shulgin γεννήθηκε στο Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια και άφησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για να υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα κέρδισε ένα διδακτορικό στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Mπέρκλεϊ και εργάστηκε για την εταιρεία Dow Chemical για πολλά χρόνια. Εκεί ασχολήθηκε με τη δημιουργία πολλών φυτοφαρμάκων που έφτασαν στην κορυφή των πωλήσεων στην κατηγορία τους και η εταιρεία τού επέτρεψε να ανοίξει ένα προσωπικό εργαστήριο και να συνεχίσει την έρευνα της επιλογής του. Ο Shulgin επέλεξε να ερευνήσει τις ψυχοδραστικές ενώσεις.

Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1965 και άρχισε να διδάσκει σε Πανεπιστήμια της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο, συνεχίζοντας παράλληλα την έρευνά του στις ψυχοδραστικές ενώσεις. Η σύζυγός του είπε πως «ανακάλυψε» την MDMA το 1976 και εργάστηκε πάνω στην προσπάθεια ανασύνθεσής της, ενώ η ίδια που ήταν ψυχολόγος τον βοήθησε να διερευνήσει τις δυνατότητες της ουσίας στη θεραπεία της ψυχικής υγείας.

«Ηταν ο επιστήμονας και ήμουν η ψυχολόγος. Συνεργαστήκαμε επιστημονικά για 35 χρόνια. Ηταν μια μεγαλοφυΐα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές του και οι συνάδελφοί του περνούσαν συνεχώς από την κατοικία του τα τελευταία 40 χρόνια.

«Ηταν πραγματικά πολύ παραγωγικός χημικός. Ολοι στην κοινότητα της τοξικολογίας τον σέβονταν απεριόριστα», τόνισε ο δρ Patil Armenian, γιατρός επειγόντων περιστατικών και ερευνητής της τοξικολογίας.

Σύμφωνα με τον Armenian, οι ερευνητές με τον καιρό ανανέωσαν τη μελέτη της MDMA, μετά την κακή φήμη που απέκτησε πριν μερικά χρόνια λόγω της κατάχρησής της ως ψυχαγωγικού ναρκωτικού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι η παραμονή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από εκείνους που πήραν το Ecstasy αυξήθηκε από 4.500 σε 10.000 μεταξύ 2005-2011.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει