Εφηβικές φιλίες: Πώς δημιουργούνται, διατηρούνται και εγκαταλείπονται

Είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε καλούς φίλους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να τους διατηρήσουμε, αλλά και να γνωρίζουμε πώς να τελειώνουμε φιλίες που δεν λειτουργούν πια.

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε στις ανατροπές και τις αλλαγές της φιλίας στην εφηβική περίοδο.

Βρείτε το σωστό ταίρι

Θέλετε να βρείτε κάποιον που είναι όπως και εσείς, από την άποψη του τι σας αρέσει να κάνετε και τι σκέφτεστε για τα πράγματα. Ποιες είναι οι σκέψεις τους και τα συναισθήματά σας για το κάπνισμα, το ποτό, το σεξ, την πολιτική, τα παιδιά. Ψάξτε για φίλους που τους αρέσει να κάνουν ό, τι σας αρέσει να κάνετε κι εσείς.

Προσοχή στα δημοφιλή άτομα

Η παρέα με τα δημοφιλή άτομα δεν είναι πάντα τόσο καλή. Είναι συνήθως δύσκολο να σπάσετε αυτό το εσωτερικό κύκλο, και δεν μπορείτε να πάρετε το είδος της φιλίας που θέλετε. Πολύ συχνά, τα άτομα που είναι δημοφιλή είναι οι χειρότεροι φίλοι. Προσπαθούν να διατηρήσουν το καθεστώς τους στην ιεραρχία και δεν είναι αξιόπιστοι. Δεν θέλετε να εμπιστευθείτε πράγματα σε αυτούς και να τους παρέχετε πληροφορίες και στη συνέχεια να δείτε ότι δεν θεωρούν ότι η σχέση σας είναι ισότιμη. Εννοείται, βέβαια, πως αυτό δεν είναι κανόνας.

Αποκτήστε κοντινά προγράμματα

Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά πιθανότατα δεν θα μείνετε στενοί φίλοι με κάποιον, αν πηγαίνετε σε διαφορετικό σχολείο, ή δεν έχετε μαθήματα μαζί. Θα μεγαλώνετε χώρια και στη συνέχεια να βρείτε έναν νέο φίλο σε μια νέα τάξη ή σύλλογο. Και αυτό σε τελική ανάλυση είναι υγιές. Σκεφτείτε μόνο πόσο μίζερα θα ήταν αν δεν βλέπατε ποτέ τους καλούς φίλους σας, εκτός από το Σαββατοκύριακο.

Πώς να τρέφετε νέες φιλίες

Μόλις έχετε βρει κάποιον με τον οποίον θέλετε να είστε φίλοι. Βοηθήστε να ενισχυθεί η φιλία με αυτές τις τρεις συμβουλές:

1. Μη βιάζεστε. Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να αναπτύσσετε φιλίες σταδιακά, προκειμένου να διαρκέσουν.

2. Να είστε διαθέσιμοι. Βρείτε το χρόνο να κάνετε πράγματα με το νέο φίλο σας για να βοηθήσετε να ενισχυθεί η φιλία.

3. Μη δείχνετε και μην είστε μίζεροι. Ενας μίζερος νέος φίλος μπορεί να δείχνει απωθητικός.

Πώς να τελειώσετε μια φιλία που έχει φθαρεί

Είναι φυσικό για φιλίες να έρχονται και να φεύγουν, καθώς αλλάζετε και μαθαίνετε περισσότερα για τον εαυτό σας. Αν ήρθε η ώρα να προχωρήσετε, αφήστε τη φιλία αυτή να απομακρυνθεί σταδιακά, παρά να παλεύετε.

Μπορείτε να υποβαθμίσετε τη φιλία με το να ξοδεύετε όλο και λιγότερο χρόνο με το εν λόγω άτομο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αν η απόφαση είναι μονόπλευρη, αλλά είναι σημαντικό να μην βλάψετε ή να κατηγορήσετε το άλλο πρόσωπο. Θα πρέπει να σκεφτείτε το πώς αυτό θα επηρεάσει αμοιβαίες φιλίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει