Τα εγκεφαλικά επεισόδια πλήττουν ολοένα και πιο νέους ανθρώπους

Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση της περιμέτρου της μέσης είναι οι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για τον αυξανόμενο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων σε ολοένα και νεότερους ανθρώπους.

Παρόλο που οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνονται δραματικά με την ηλικία, τα τελευταία χρόνια χτυπούν πιο νέους ανθρώπους και σύμφωνα με νέα μελέτη οι αριθμοί θα μπορούσαν ακόμα και να διπλασιαστούν μέχρι το 2030.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο μετά τις καρδιακές παθήσεις, ενώ είναι επίσης μεγάλη η συμβολή τους στην αναπηρία σημαντικού μέρους του πληθυσμού που καταφέρνει να επιζήσει απ’ αυτά.

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν συμπτώματα όπως παράλυση τμήματος του προσώπου, αδυναμία να σηκώσουν τα χέρια τους και αλλοίωση της ομιλίας τους.

Αν το επεισόδιο δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, οι ασθενείς μπορεί να μείνουν με μακροπρόθεσμες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην ομιλία και προβλημάτων μνήμης, παράλυση και απώλεια τμήματος της όρασης.

Περισσότερες από 100 μελέτες που εκπονήθηκαν από το 1990 μέχρι το 2010 με την παρατήρηση ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, σε όλο τον κόσμο και με τεχνικές μοντελοποίησης εκεί που δεν υπήρχαν στοιχεία, βρήκαν πως η συχνότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αυξηθεί από το ¼ που ήταν στις ηλικίες ανάμεσα στα 20 και τα 64 χρόνια στο 1/3 του συνολικού αριθμού.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια εξακολουθούν να εμφανίζονται στους ηλικιωμένους και ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλικά επεισόδια εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

«Κάποια αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι αναπόφευκτη με τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια», τόνισε ο Majid Ezzati του Imperial College του Λονδίνου, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, εννοώντας πως όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις αντικαπνιστικές εκστρατείες, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών τους.

Ο Ezzati είπε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Ιράν και η Νότια Αφρική, που έχουν δημιουργήσει εθνικά συστήματα για την παρακολούθηση της υγείας μητέρων και παιδιών είναι ένα καλό πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να παραμείνουν υπό έλεγχο παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν 37% στις ανεπτυγμένες χώρες και 20% στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως λόγω της καλύτερης διάγνωσης και θεραπείας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει μεγαλύτερα ποσοστά στην Ανατολική Ασία, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και χαμηλότερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σ’ αυτές τις χώρες οι άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν από άλλες ασθένειες προτού προλάβουν να υποστούν εγκεφαλικά επεισόδια.

Στις ΗΠΑ, οι γιατροί έχουν σημειώσει ήδη μια ανησυχητική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των νέων και των μεσηλίκων Αμερικανών, ενώ ο αριθμός έχει μειωθεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Οι νέοι θεωρούν πως το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υπόθεση των ηλικιωμένων και δεν τους αφορά, γι’ αυτό θα πρέπει κάποιος να τους εκπαιδεύσει», τονίζει ο Δρ Yannick Βejot του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ντιζόν στη Γαλλία, που πήρε μέρος στην έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα και η κοκαΐνη αυξάνουν επίσης την πιθανότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Αν οι νέοι είχαν καταλάβει πόσο εξουθενωτική υπόθεση είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσως φρόντιζαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει