Εγκυμοσύνη και ξηροί καρποί ίσον λιγότερες αλλεργίες στα παιδιά

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, αν η μητέρα τους έτρωγε ξηρούς καρπούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που δημοσιεύεται στο JAMA Pediatrics, εξέτασε την υγεία και τη διατροφή 8.000 παιδιών, καθώς την υγεία των μητέρων τους.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόωρη έκθεση σε ορισμένα φαγητά, όσο τα έμβρυα βρίσκονται στη μήτρα, δημιουργεί φυσική ανοχή σ’ αυτά.

Βέβαια, τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με άλλες μελέτες που είτε έχουν δείξει πως δεν υπάρχει καμία επίδραση, είτε ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος από την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Οι ειδικοί λένε πως το γεγονός αυτής της διχογνωμίας καθιστά δύσκολο να προσφέρει κανείς σταθερή συμβουλή στις μέλλουσες μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι οι ίδιες αλλεργικές στους ξηρούς καρπούς, επομένως θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.

Αντικρουόμενα στοιχεία

Οι συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής την δρ Lindsay Frazier του Ιδρύματος για τον Παιδικό Καρκίνο, Dana Faber, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά έχουν μειωμένες κατά το ένα τρίτο πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, αν οι μητέρες τους έτρωγαν ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό αφορά τους ξηρούς καρπούς με κέλυφος, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα πεκάν, τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας και τα φουντούκια.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να προστατεύσει από μελλοντικές αλλεργίες.

Ομως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη διαφορά, όπως είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν υγιεινή διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ο Δρ Adam Fox, αλλεργιολόγος και σύμβουλος σε θέματα παιδιών στο νοσοκομείο St Thomas στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τα ευρήματα ενδιαφέροντα αλλά ασαφή.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν πως η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δεν αναπτύσσεται μέχρι τη γέννηση και ότι είναι η έκθεση του δέρματος του βρέφους στην πρωτεΐνη των ξηρών καρπών, που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της αλλεργίας. Με τόσο διαφορετικά αποτελέσματα από διαφορετικές μελέτες, είναι επί του παρόντος αδύνατο να προσφέρουμε συμβουλές για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι μητέρες σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες δεν υπάρχει λόγος ούτε να αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς, ούτε να φάτε περισσότερους απ’ όσους θα καταναλώνατε συνήθως», επισημαίνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει