Είμαστε στην κορυφή της ακμής μας στα 24, λένε οι ερευνητές

Μπορεί να είναι δυσκολοχώνευτο, αλλά αν κάποιος άνθρωπος είναι άνω των 24 ετών, έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά του, σε ό,τι αφορά τη γνωστική απόδοση του «κινητήρα» του.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης ερευνητών του Πανεπιστημίου Simon Fraser, στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One και αφορούσε την ηλικιακή πτώση στις γνωστικές και κινητικές δεξιότητες και το πώς αντισταθμίζονται.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ψηφιακά αρχεία των επιδόσεων 3.305 παικτών ηλικίας από 16 έως 44 ετών που έπαιξαν StarCraft 2, ένα αδίστακτο ανταγωνιστικό διαγαλαξιακό πολεμικό παιχνίδι υπολογιστή.

Οι επιδόσεις τους, που μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα, αποτελούν σημαντικά στοιχεία, επειδή αντιπροσωπεύουν χιλιάδες ώρες στρατηγικών γνωστικών κινήσεων με βάση τον πραγματικό χρόνο και πραγματοποιούνται σε ποικίλα επίπεδα δεξιοτήτων.

Η χρήση πολύπλοκων στατιστικών μοντέλων βοήθησε τους ερευνητές να βγάλουν νόημα από αυτή την κολοσσιαία συλλογή πληροφοριών, σχετικά με το πώς οι παίκτες ανταποκρίθηκαν στους αντιπάλους τους και το πιο σημαντικό πόσο καιρό τούς πήρε να αντιδράσουν.

starcraft2
Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών για τις αποδόσεις των παικτών στο Starcraft 2 επέτρεψε στους ερευνητές να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα

«Μετά από τα 24 χρόνια τους, οι παίκτες παρουσιάζουν επιβράδυνση σε ένα μέτρο της γνωστικής ταχύτητας, που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό για την απόδοση. Αυτή η γνωστική εξασθένηση της απόδοσης είναι παρούσα ακόμα και στα άτομα που διαθέτουν τα υψηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων», εξηγεί ο Joe Thompson, διδακτορικός φοιτητής της Ψυχολογίας που είναι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία αποτελεί τη διατριβή του.

Υπάρχει όμως και ένα παρηγορητικό «μαξιλαράκι» σ’ αυτή τη στενόχωρη διαπίστωση πως μετά τα 24 χρόνια μας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.

«Η έρευνά μας αφηγείται μια νέα ιστορία για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Οι μεγαλύτεροι παίκτες, αν και γίνονται πιο αργοί, φαίνεται πως αντισταθμίζουν αυτή την επιβράδυνση, χρησιμοποιώντας απλούστερες στρατηγικές, γεγονός που μπορεί να τους κάνει πιο αποτελεσματικούς από τους νεαρότερους παίκτες, επιτρέποντάς τους να διατηρούν τις ικανότητές τους, παρά τις γνωστικές απώλειες απόδοσης της ταχύτητάς τους», λέει ο Thompson.

«Tα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γνωστικές-κινητικές μας δεξιότητες δεν είναι σταθερές σε όλη την ενήλικη ζωή μας, αλλά βρίσκονται συνεχώς σε ροή και οι καθημερινές μας επιδόσεις είναι αποτέλεσμα συνεχούς αλληλεπίδρασης μεταξύ αλλαγής και προσαρμογής», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει