Είναι ασφαλές το τραμπολίνο για τα μικρά παιδιά;

Οι ανησυχίες σας σχετικά με το τραμπολίνο είναι δικαιολογημένες, καθώς το άλμα στο συγκεκριμένο όργανο ενέχει υψηλό κίνδυνο τραυματισμού όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά ακόμα και για τους ενήλικες.

Εσφαλμένη χρήση ή πτώση από το τραμπολίνο μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα, διαστρέμματα και άλλα τραύματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά σοβαρών τραυμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι τόσο υψηλός που είναι χαρακτηριστικό πως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει πως το τραμπολίνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο σπίτι ή σε παιδικές χαρές και αναφέρει πως κανονικά θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο περιορισμένη χρήση του και μόνο για προγράμματα κατάρτισης που γίνονται υπό την εποπτεία κάποιου έμπειρου γυμναστή. Ακόμα και τότε, όμως, θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές.

Βέβαια, πολλές φορές είναι δύσκολο να ακούτε το παιδί σας να σάς παρακαλάει να του πάρετε ένα τραμπολίνο για την πίσω αυλή του σπιτιού ή ένα μικρότερο για το εσωτερικό της οικίας σας, αλλά η καλύτερη απάντηση είναι το «όχι».

Εάν, παρά τους κινδύνους επιλέξετε να αγοράσετε ένα τραμπολίνο ακολουθήστε τουλάχιστον τους παρακάτω κανόνες ασφαλείας:

Χρησιμοποιήστε δίχτυα ασφαλείας και μαξιλάρια. Εγκαταστήστε ένα περίβλημα γύρω από το τραμπολίνο, ένα ειδικό δίχτυ που το περιβάλλει και καλύπτει τα ελατήρια, τα άγκιστρα και πλαισιώστε το με μαξιλάρια απορρόφησης κραδασμών. Ελέγχετε τακτικά τον εξοπλισμό για τυχόν αποκολλήσεις.

Τοποθετήστε το τραμπολίνο σε επίπεδο έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε μια ασφαλή απόσταση από τα δέντρα ή από άλλες κατασκευές. Ακόμα καλύτερα, τοποθετήστε το τραμπολίνο σε ένα λάκκο, ώστε η επιφάνεια του άλματος να είναι στο επίπεδο του εδάφους.

Περιορίστε τη δραστηριότητα του τραμπολίνο. Επιτρέπετε μόνο σε ένα άτομο να χρησιμοποιεί το τραμπολίνο και ποτέ χωρίς επίβλεψη. Μην αφήνετε τούμπες ή άλλες  επικίνδυνες κινήσεις στο τραμπολίνο.

Αποθαρρύνετε άλματα χωρίς επίβλεψη. Μην τοποθετείτε μια σκάλα στο τραμπολίνο, που θα μπορούσε να δελεάσει τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν το τραμπολίνο μόνα τους.

Τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας θα πρέπει να τσεκάρετε και στην περίπτωση που υπάρχει τραμπολίνο σε κάποια παιδική χαρά ή λούνα παρκ και θέλει να ανεβεί σ’ αυτό το παιδί σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει