Είναι αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες μας παχαίνουν;

Την τελευταία δεκαετία οι υδατάνθρακες έχουν σταθεί πολλές φορές στο εδώλιο και έχουν δεχθεί πολλές επικρίσεις, ως εκείνα τα συστατικά των τροφίμων, που κάνουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν βάρος.

Πολλές από τις πραγματικά δημοφιλείς δίαιτες είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε υδατάνθρακες, τους οποίους μάλιστα καταδικάζουν, δημιουργώντας αυτό που λέμε carbophobia («υδατανθρακοφοβία»).

Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των οργάνων του σώματος και τα νευρικά κύτταρα. Ο εγκέφαλος πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, δεδομένου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το λίπος για το σκοπό αυτό. Είναι εξαιτίας αυτού του λόγου, μάλιστα, που πρέπει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα να διατηρείται συνεχώς πάνω από το ελάχιστο επίπεδο.

Οι υδατάνθρακες μπορούν να διασπαστούν σε δύο μορφές:

Απλoί υδατάνθρακες ή απλά σάκχαρα. Αυτή η κατηγορία υδατανθράκων φτιάχνεται από απλά σάκχαρα και αμέσως διασπάται και αφομοιώνεται. Οι απλοί υδατάνθρακες, είναι επίσης γνωστοί ως «κακοί» υδατάνθρακες, που περιέχουν ραφιναρισμένα σάκχαρα και μερικές βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Παραδείγματα απλών υδατανθράκων είναι η επιτραπέζια ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων, το γάλα, το γιαούρτι, το μέλι, τα περισσότερα συσκευασμένα δημητριακά, το λευκό ψωμί, αναψυκτικά παγωτά, κέικ και γλυκά.

Σύνθετοι υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή «καλοί» υδατάνθρακες σε αντίθεση με τους «κακούς» χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι τα λαχανικά, το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, τα όσπρια, τα φρούτα, οι φακές, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά σίτου. Οι περισσότεροι φυσικοί υδατάνθρακες είναι σύνθετοι υδατάνθρακες.

Αυτό που συμβαίνει όταν τρώτε (ή πίνετε) απλούς υδατάνθρακες, είτε πρόκειται για ένα μπολ συσκευασμένων δημητριακών, είτε για μία μπάλα παγωτού χωρίς λιπαρά, είτε ακόμα και για ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού, είναι ότι όλη η ζάχαρη που προσλαμβάνετε περνάει άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος. Τυπικά αισθάνεστε μια γρήγορη αύξηση της ενέργειάς σας. Το σώμα σας αντιδρά αμέσως σ’ αυτό το έναυσμα σακχάρου στο αίμα καλώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη για να αφαιρέσει την περίσσεια της γλυκόζης από το αίμα σας. Και για κάποια στιγμή, έχετε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ως αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η ινσουλίνη και σας δημιουργείται η αίσθηση ότι χρειάζεστε περισσότερα «καύσιμα», περισσότερη ενέργεια και περισσότερες θερμίδες. Ολα αυτά σας κάνουν να ποθείτε να καταναλώσετε απλούς υδατάνθρακες. Αυτός είναι και ο λόγος που αισθάνεστε ότι πέφτετε σε λήθαργο, ή θέλετε περισσότερο γλυκό, μόλις φάτε ένα γεύμα «φορτωμένο» με απλούς υδατάνθρακες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν στη στοιχειώδη μορφή τους και έτσι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη. Η αργή διαδικασία διάσπασής τους, σάς προμηθεύει με σταθερή ενέργεια για περισσότερο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη μετατροπή, χρησιμοποιούνται συνεχώς από το σώμα. Ως εκ τούτου, η ζάχαρη που μετατρέπεται σε λίπος δεν αποθηκεύεται σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό, όπως συμβαίνει με τους απλούς υδατάνθρακες.

Τώρα, αν οι υδατάνθρακες είναι καλοί ή κακοί για εσάς, εξαρτάται πραγματικά από τον τρόπο ζωής σας και τις ανάγκες σας. Το καλύτερο είναι να τρώτε άφθονα λαχανικά και φρούτα. Αποφύγετε τις πηγές επεξεργασμένων υδατανθράκων και προσπαθήστε να είστε σωματικά ενεργοί. Βγείτε έξω, ασκηθείτε, τρέξτε και περπατήστε. Οι υδατάνθρακες δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα.

Το πραγματικό πρόβλημα για την απόκτηση βάρους είναι το ότι τρώτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεστε ή κάνετε καθιστική ζωή χωρίς να ασκείστε καθόλου…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει