Είναι αλήθεια ότι τα εφαρμοστά ρούχα συνθλίβουν τα όργανά σας;

Πολλές γυναίκες «ορκίζονται» στα εσώρουχα που καταφέρνουν να δείχνουν την κοιλιά τους επίπεδη και τους μηρούς τους σφιχτούς, αλλά μήπως αυτά τα κομμάτια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά στα οποία οι γιατροί απαντούν καταφατικά. Ναι, ανάλογα με την εφαρμογή και το πόσο συχνά φοράει μια γυναίκα στενά εσώρουχα, κορσέδες, ακόμα και skinny jeans μπορεί αυτή η συμπίεση να έχει επιπτώσεις στην υγεία της.

«Τα πολύ σφιχτά εσώρουχα ή ρούχα, μπορεί να πιέσουν το στομάχι σας και να κάνουν τα οξέα να επιστρέψουν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν παλινδρόμηση και καούρα. Κι επειδή τα στενά ρούχα πατάνε πάνω στο διάφραγμα, μπορεί να εμποδίσουν ακόμα και την αναπνοή σας. Παράλληλα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα ακράτειας σε άτομα που έχουν ήδη ακράτεια, ή έχουν προδιάθεση για ακράτεια. Αν πιέζετε την κοιλιά σας, ασκείται πίεση και στην ουροδόχο κύστη σας. Επίσης, αν φοράτε κάτι που “σκάβει” τη μέση σας πολύ σφιχτά (συμπεριλαμβανομένης μιας ζώνης ή ενός καλσόν), μπορεί να συμπιέσετε ένα νεύρο και να προκαλέσετε μούδιασμα στην μία πλευρά του μηρού σας και σίγουρα η αίσθηση κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι», λέει η Keri Peterson, γιατρός στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη και Ιατρική Σύμβουλος για την γυναικεία υγεία.

Το καλό είναι πως τα περισσότερα από τα θέματα που δημιουργούν τα σφιχτά εσώρουχα, κορσέδες και ρούχα, είναι προσωρινά.

«Το μόνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η διαρκής παλινδρόμηση και τα οξέα που καίνε τον οισοφάγο. Αλλά αυτή είναι η ακραία περίπτωση. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν απλά με την ποιότητα ζωής και σταματούν μόλις σταματήσετε να φοράτε στενά ρούχα», λέει η Peterson.

Κατά καιρούς έχει ακουστεί πως τα σφιχτά ρούχα μπορεί να δημιουργήσουν θρόμβους στο αίμα ή προβλήματα πέψης, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν βεβαίως ότι δεν μπορείτε να φορέσετε κάποια εφαρμοστά εσώρουχα, κορσέδες ή ρούχα αν για παράδειγμα έχετε προγραμματίσει να πάτε σε μια σπέσιαλ εκδήλωση ή στο γάμο του καλύτερού σας φίλου. Αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα να φορέσετε μια φορά στις τόσες εφαρμοστά ρούχα ή εσώρουχα.

Σίγουρα, όμως, δεν θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινής σας ενδυμασίας, για παράδειγμα στο χώρο εργασίας. Οπως επίσης θα πρέπει να διασφαλίσετε πως ακόμα και τα πιο στενά κομμάτια της γκαρνταρόμπας δεν είναι τόσο στενά ώστε να πιέζουν τη μέση, την κοιλιά και τους μηρούς σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει