Είναι ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως;

Αν υπάρξει φροντίδα για τον αποκλεισμό μετάδοσης τυχόν ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, καθώς και τυχόν μολύνσεων του αίματος, είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Δεν πρόκειται δηλαδή να βλάψει ούτε την εμμηνόρροια της γυναίκας, ούτε τον σύντροφό της. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως μια γυναίκα που κάνει σεξ στην διάρκεια της περιόδου δεν έχει φόβο να μείνει έγκυος. Αυτή η πιθανότητα υπάρχει πάντα, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιζήσει αρκετό καιρό και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο που απελευθερώνεται αργότερα.

Για τους παραπάνω λόγους, αν υπάρχει ανησυχία για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είναι σώφρον ένα ζευγάρι να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό στη διάρκεια της περιόδου ή να απέχει από τη σεξουαλική επαφή.

Πάντως, σε γενικές γραμμές το σεξ κατά την έμμηνο ρύση είναι ασφαλές. Καμία από τις φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως δεν είναι επικίνδυνη για την ίδια την γυναίκα ή τον σεξουαλικό της σύντροφο.

Μάλιστα, είναι πολλές οι γυναίκες που βρίσκουν πως το σεξ στη διάρκεια της περιόδου τις βοηθά να ανακουφιστούν από κάποια δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν την έμμηνο ρύση. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να ανακουφίζεται από τις κράμπες και την ένταση, ενώ άλλες γυναίκες υποστηρίζουν ότι το σεξ τις βοηθά να ανακουφιστούν από την ίδια την έμμηνο ρύση, που σχετίζεται με πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα.

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν, επίσης, ότι τα ευχάριστα συναισθήματα αυξάνονται όταν κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες έχουν περισσότερη όρεξη και άλλες φτάνουν πιο εύκολα σε οργασμό στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει τουλάχιστον, στο γεγονός ότι η έμμηνος ρύση σχετίζεται με ένα αυξημένο αίσθημα πληρότητας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας.

Το πόσο ασφαλές είναι το σεξ κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να εξαρτάται από το εάν ένα ζευγάρι χρησιμοποιεί προστασία ή όχι και από το αν είναι βέβαιο πως και τα δύο μέρη δεν έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει και επιτρέπει να περάσει μέσα το αίμα, επομένως μια γυναίκα μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους του κύκλου της. Μια γυναίκα που βρίσκεται στην έμμηνο ρύση μπορεί επίσης να μολύνει εκείνη το σύντροφό της. Ακόμα και οι κολπικές μολύνσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την έμμηνο ρύση, επειδή μεταβάλλεται το pH του κόλπου.

Για να διατηρηθεί ασφαλές το σεξ κατά την έμμηνο ρύση, θα πρέπει οι άνθρωποι που δεν είναι σίγουροι πως βρίσκονται σε μονογαμικές σχέσεις, να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε προφυλακτικό.

Οι συζητήσεις για το ασφαλές σεξ κατά την έμμηνο ρύση συχνά περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι, πως δεν είναι δυνατόν για το σπέρμα να ζήσει αρκετό καιρό στον κόλπο της γυναίκας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι εντελώς απίθανη η περίπτωση μιας εγκυμοσύνης. Ενα ωράριο μπορεί να κυκλοφορήσει, ενώ μια γυναίκα έχει κολπική αιμορραγία, επομένως αν υπάρχει σπέρμα μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει